Боб Хоскинс спира с киното заради паркинсонова болест

Боб Хоскинс

Британският актьор Боб Хоскинс, познат от филма "Кой натопи заека Роджър", обяви в четвъртък, че спира да се снима в киното, заради поставена му миналата есен диагноза на болестта на Паркинсон, предадоха световните агенции.

"Боб Хоскинс иска да благодари на всички велики и страхотни хора, с които е работил през годините, както и на всички фенове, подкрепяли го през неговата прекрасна кариера", се казва в съобщението на неговия говорител от Лондон. В изявлението се посочва, че актьорът ще се отдаде на семейството си и че ще бъде признателен да се уважава личният му живот.

69-годишният Хоскинс започва кариерата си през 70-те години в британски телевизионни сериали, преди да се пренасочи към по-големите филмови роли като в "Дългият прекрасен петък" от 1980 г. и "Мона Лиза" от 1986 г., за който получава номинация за "Оскар" за най-добра главна мъжка роля и печели "Златен глобус".

Роденият в Съфолк актьор става популярно лице в британската филмова индустрия, като често използва своя характерен дрезгав глас както в комедийния, така и в драматичния жанр.

Големият му пробив в Холивуд идва през 1988 г., когато изиграва детектива Еди Валиант в "Кой натопи заека Роджър" - роля, за която е номиниран за "Златен глобус". След това си партнира с Шер и Уинона Райдър в "Морски сирени" през 1990 г.

Една от последните големи роли на Хоскинс в киното бе на едното от сърдитите джуджета в излезлия съвсем наскоро "Снежанка и ловецът" с участие на Крис Хемсуърт и Кристен Стюарт.

Паркинсон е нелечимo, дегенеративно неврологично заболяване. Други известни личности, които страдат от него, са американският актьор Майкъл Дж. Фокс и бившият шампион по бокс в тежка категория Мохамед Али, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?