Боб и свинско поскъпнаха с около 20% за година, яйцата и доматите поевтиняха

Боб и свинско поскъпнаха с около 20% за година, яйцата и доматите поевтиняха

Фасулът и свинското месо са поскъпнали най-много за последните 12 месеца, докато цените на яйцата и доматите бележат най-голям спад. Традиционно намаляват цените и на плодовете и зеленчуците, които са характерни за сезона. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за юли.

Цените на основните хранителни стоки - захар, брашно, олио и ориз са били стабилни през юли, като някои от тях запазват тенденцията на плавен спад. Цените на пилешкото и местните произведения, както и на млечните продукти запазват равнището си от юни.

На годишна база обаче се отчитат поскъпване на цените на едро на значителна част от хранителните стоки. Най-голям ръст се наблюдава при цената на фасула (21%), свинското месо (16%) и кравето сирене (14.4%).

В диапазона 5 - 10 на сто е поскъпването спрямо миналата година на брашното (6.8%), кашкавала (8.2%), кравето масло (10%) и трайният салам (8.7%).

С около 2 - 4 на сто се вдига цената на годишна база на пилешкото и месните продукти - кренвирши, малотраен колбас и кайма.

Намаляват цените на яйцата (23.8%) и захарта (8.7%) на годишна база, като при ориза, олиото и рибата спада е с около 4 – 5%.

Както всяка година така и тази всички зеленчуци и плодове, които са в активния сезон на предлагане, също поевтиняват.

Доматите с най-голям спад на цената

В края на юни и началото на юли беше регистриран спад на цената на оранжерийните домати, като в рамките на две седмици те поевтиняха с 50 на сто. От средата на юли се наблюдава стабилизиране и леко повишение цената на доматите. Намалението на средномесечната цена на оранжерийните домати през юли спрямо юни е 46.5%.

В сравнение със същия период на миналата годината цената на доматите е с около 27%

по-ниска, но през лятото на миналата година червения зеленчук държеше нетипично висока цена за този период, посочват от Комисията по стоковите борси и тържища.

От началото на май се наблюдава спад на цената на българските оранжерийни краставици, като тази тенденция се задържа и до края на юли. Поевтиняването на месечна база е 20%. От юли се наблюдава поскъпване на краставиците от внос, като през последните седмици тяхната цена е по-висока от тази на българските краставици, а предлаганите количества на пазара са минимални, посочват от комисията. Цените на българските оранжерийни краставици и на тези от внос се доближават до нивата от юли миналата година.

Типично за сезона е и намаляването на цената на зелените чушки, които за един месец поевтиняват с 40%, докато на годишна база цените са по-ниски с 6.5%.

Зелето също е с пое-втино с 20% спрямо юли миналата година.

Двоен ръст на цената на картофите

След продължително поскъпване на картофите, от началото на юли се наблюдава обръщане на тренда и цената им започва да пада. Поевтиняването на картофите на месечна база е 18.8%. Въпреки поевтиняването на картофите през юли, тяхната цена на годишна база остава много по-висока - около 110 на сто. По-скъпи през тази година с около 78% и картофите от внос.

При българските плодове – кайсии, праскови, дини се наблюдава характерното за сезона намаление на цените, а тези на ягодите и черешите, чийто активен сезон на предлагане е към края си, поскъпват на месечна база с около 30-35 на сто.

Спрямо юли 2012 г. обаче цените на ягодите, кайсиите и прасковите са по-високи с около 10%.

Добрата реколта от череши през тази година е причина цените им да са с около 30% по-ниски спрямо същия месец на миналата година. Дините през тази година се търгуват на същите цени, както и през юли 2012 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?