Бобева: Дебатите за бюджета са много политиканстване и малко икономика

Стоян Александров: Не знам защо на това се отделя толкова внимание

Даниела Бобева. Сн. БГНЕС

Има твърде много политиканстване, а по-малко икономика в тази история. Така вицепремиерът Даниела Бобева коментира пред БНТ дебатите около актуализацията на бюджета и наложено преди ден вето на президента върху ключовите промени във фискалната рамка на държавата.

Бобева предположи, че от предстоящите дебати в Народното събрание ”нищо няма да излезе”, защото и двете страни имат своите аргументи и не смятат да отстъпват от тях. Тя обясни, че засега кабинетът няма план "Б" заради ветото, но допълни, че то ще бъде обсъдено на заседанието на Министерския съвет след седмица.

"Ако бюджетът не мине през парламента, ще има план "Б" - ще се забавят плащания към бизнеса, ще се ограничат социалните плащания", каза вицепремиерът, но допълни че няма мнение по въпроса дали Народното събрание трябва да прекъсне почивката си, за да отхвърли ветото. Бобева настоя, че държавата може да се управлява и с досегашния бюджет, но тогава управление ще е като при правителството "Борисов".

По нейно мнение правителството работи прозрачно и ясно казва за какво ще използва допълнителните пари, за разлика от предишните актуализации на бюджети от други кабинети.

В отговор на въпрос Бобева каза, че и тя не знае за кой бизнес ще отидат парите, защото само по договори за обществените поръчки са забавени плащани за 247 млн. лева. "Има 5160 органи по Закона за обществените поръчки. Изискахме от всички справки за задължения. По над 90 договора няма плащания от година, при това, без да се броят тези, които се оспорват", описа Бобева проблемите.

"На всички фирми ще се плаща, за да започнем една нормална икономика”, обясни вицепремиерът по повод критиките на президента, че в актуализацията на бюджета не се посочва точно за кой бизнес ще отидат парите от актуализацията на бюджета. Плевнелиев разкритикува управляващите още, че не се задават пари на общините, които също имат да се разплащат с малкия и среден бизнес. Бобева обясни, че и местната власт ще получи средства, за да се разплати по забавени договори.

"За съжаление (обществените поръчки) са една рамка, в която всеки един орган може да провежда политика, за съжаление на места тя се е превърнала в схеми за корупция", каза още вицепремиерът, за да поясни нуждата от поредна 29-та промяна в Закона за обществените поръчки.

Бобева обясни, че малките и средните предприятия също трябва да получат възможност да получават договори, да не се позволява на компании, които не са се разплатили с подизпълнители и доставчици, да участват в нови поръчки, както и да се въведе повече прозрачност.

Бобева каза, че искането на правителството всички договори за обществените поръчки да са в интернет е срещнало голям отпор, заради търговската тайна и класифицираната информация. Поради това ще се приеме да се публикуват само част от данните по договорите да бъдат заличени.

Стоян Александров: Не знам защо на това вето се отделя толкова внимание

Не знам защо на това вето се отделя толкова изключително внимание, коментира в четвъртък и бившият финансов министър доц. Стоян Александров.

"Нормално е сегашното правителство да иска промяна в бюджета. Въпросът е кога, дали точно сега. Като че ли преобладаваше мнението, че можеше да се изчака есента, за да се положат усилия за събиране на приходите, да се види какъв ще е растежът, какви реформи трябва да бъдат осъществени", каза той пред БНР.

"Ние сме парламентарна република. Президентът може да се произнася за бюджета само от гледна точка на законосъобразността", допълни доц. Александров.

"Принципно актуализация е необходима. Когато заявиш, че правиш различна политика от досегашната, не можеш да я правиш без пари. Кабинетът взе някакво решение, няколко милиона трябват за детски и т.н. Тези разходи не са били предвидени. Дори и на едно министерство да се намалят разходите - това не можеш да го кажеш по телефона. Ако се реши да се намалява бюджет, това трябва да е в закон", заяви той.

Стотина поддръжници на правителството протестираха пред "Дондуков" 2

За да засвидетелстват отново подкрепата си към правителството, около стотина души от контрапротестиращите обявиха в четвъртък, че свалят доверието си от президента Росен Плевнелиев. За целта те се събраха пред "Дондуков"2 и обявиха, че освен заради наложеното вето върху бюджетната актуализация, са недоволни и от отказа на президента да свика кръгла маса за нов обществен договор.

Всъщност искането им за такава кръгла маса бе отправено тържествено и лично към премиера Пламен Орешарски на 30 юли. Тогава контрапротестиращите му занесоха 28 кашона, съдържащи десетки хиляди подписи в подкрепа на правителството и с настояване да се организира такава кръгла маса. На път за Министерския съвет, където бяха отнесени кашоните, поддръжниците на Орешарски се спряха пред президентството да държат речи срещу Плевнелиев.

В четвъртък стотината контрапротестиращи издигнаха като театрална пародия Йоло Денев за свой кандидат-президент и му организираха своеобразна приемна пред сградата на "Дондуков" 2. Те обявиха личността му за по-достойна за поста на държавния глава, въпреки че Йоло Денев редовно участва в другите протести - срещу кабинета "Орешарски".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?