Бобева пожелала на Порошенко мир и единение

Вицепремиерът Даниела Бобева предаде на новия украински президент Петро Порошенко поздравленията на българския народ, съобщи правителствената информационна служба.

”Поздравих Петро Порошенко и пожелах мир и единение на украинския народ", съобщи Даниела Бобева след церемонията по встъпване в длъжност на президента на Украйна в Киев.

Тя е връчила поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев, икона на Св. Иван Рилски от правителството на Република България и поздравленията на българския народ.

"Пожелах на г-н Порошенко както св. Иван Рилски бди над българския народ, така да закриля украинския народ и да помага на президента да взима мъдри решения", каза вицепремиерът.

Украинският президент Порошенко отговорил, че е роден в Болград, столицата на българската общност в Украйна и изразил готовност да я подкрепя.

Бобева е разговаря и с Антон Киссе, депутат във Върховната Рада и президент на Асоциацията на българите в Украйна.

Той е изразил надеждата, че с приемането на закона за държавните езици в Украйна, който отчита интересите на всички езикови групи, ще бъдат защитени правата на българската диаспора.

Той споделил и необходимостта от построяването на българска църква в Украйна, която би имала сериозно значение за интегритета на българската общност.

Споделяне

Още от България