Боби "Белята" е застрелян в Казичене, премиерът разпореди проверка

Боби "Белята" е застрелян в Казичене, премиерът разпореди проверка

Криминално проявният Борис Борисов, известен като Боби Белята, бе застрелян в Казичене в четвъртък вечерта. Той бе свързван с издирвания Христофорос Аманитидис-Таки.

Боби Белята бе разследван за участие в групата на Таки за наркоразпространение. Борисов получи условна присъда за поставена бомба в столичен автосервиз през 2002 година. След ареста по този случай, Борис Борисов е освободен от ареста, защото обяснява, че е бил на риболов.

По този повод бе казана станалата емблематична реплика на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов: "Ние ги хващаме - те ги пускат".

Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи в петък, че има свидетел на убийството: "Мога да потвърдя, че има свидетел, но дали е очевидец или не - това са подробности, които ще се уточнят допълнително". Министърът не пожела да уточни по колко версии се работи с мотива, че това са чисто професионални въпроси и потвърди, че се прави втори оглед на местопрестъплението.

Малко по-късно в петък, убийството бе обсъдено на отложението заседание на Министерския съвет, като премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на правосъдния министър Христо Иванов, която да установи какво е правел Белята до оградата на затворническото общежитие в Казичене.

"Понеже навремето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защото камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение, сиреч, ресорният заместник-министър по тази тема много обстоен доклад да направи и да се разясни", заръча в типичния си стил Борисов, след което се отдаде на носталгия по времето, в което работеше в МВР.

"Виждате колко съм деликатен и толерантен, само напомням, че това лице аз съм го арестувал навремето още. Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките…, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба. 15 години след това или 13 години, не си го спомням, защото тогава издадох една заповед да пазим водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки, където би могло някой с взрив да отива, което отнемаше целия ресурс на МВР. Така или иначе беше приета защитната теза, че са отивали на риба. Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго…, но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки. Но тогава поне МВР си беше свършило работата, хванахме ги там, бягайки с всичко. Включително впоследствие си спомням това – докато вървяха арестите, казаха, че на още едно място има взрив за риби на езерото в Суходол, та ходихме да го разкопаем, намерихме, че има…. Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав. Сега ние трябва да говорим, че поредното убийство е станало. А беше задържан с всичко, както пише в литературата. Обаче иди докажи, че не е ходил за риба с този взрив. С една дума, казвам го към двамата министри да изчистят всичко, да разберат защо е бил на оградата на затвора, с кого се е срещал и т. н. Максимално да се провери случаят и не е лошо да проверите и делата на това лице как са вървели във времето, как и колко е осъждан или неосъждан. Аз само помня колко ме беше яд тогава", обобщава премиерът, видно от официалната стенограма, публикувана в правителствения сайт.

Споделяне

Още по темата

Още от България