Боби Фишер се отказва от американско поданство

Бившият световен шампион по шахмат Боби Фишер, който поиска политическо убежище в Япония, заяви на властите в Съединените щати, че иска да се откаже от американското си поданство.

Адвокатката му заяви, че Фишер е информирал американските власти за намеренията си като се е свързал от ареста на летище Нарита с посолството на САЩ в Токио.

Той беше задържан от имиграционни представители в Япония миналия месец, когато се опита да напусне Япония за да отиде във Филипините, използвайки паспорт с изтекъл срок.

Боби Фишер е обявен за издирване в Съединените щати за нарушаване на санкциите срещу Югославия, като игра мач там през 1992 година с архисъперника си Борис Спаски и може да получи до 10 години затвор.

Адвокатката му Масако Судзуки каза, че той ще поиска ООН да му даде статут на бежанец.

По думите на Судзуки, отказвайки се от американски паспорт, Фишер ще стане лице без гражданство и след това ще подаде искане в комисията на ООН да му бъде предоставен статут на бежанец.

В същото време Фишер и неговите поддръжници издирват страни, които са готови да го приемат. Бившият шампион вече поиска статут на бежанец в Япония, но решението на този въпрос може да отнеме няколко месеца.

Готовност да предостави убежище на Фишер по-рано изрази Черна гора.

Споделяне

Още от Свят