Боби Михайлов не смята веднага да слезе от шефския пост в БФС

Борислав Михайлов. Сн: БГНЕС

Борислав Михайлов смята да остане още известно време на президентския пост на Българския футболен съюз (БФС), обяви той в понеделник чрез отворено писмо до медиите. В петък Върховният касационен съд обяви за нелегитимен неговия избор и този на Изпълкома на БФС. Михайлов признава, че решението на ВКС влиза в сила веднага, но той имал право да остане на позицията, докато това обстоятелство бъде вписано във фирменото дело на организацията.

Президентът на футболния съюз уточнява още, че всички решения, които са взети от него и Изпълкома през последните четири година са напълно легитимни, защото съдебното решение има сила за напред.

Делото, което доведе до предсрочно прекратяване на мандата на Михайлов, бе заведено още през 2009 година от бившия член на Изпълкома на БФС Христо Порточанов. Той обжалва всички решения на конгреса, но съдебното му дело успява поради грешка, допусната от самия Борислав Михайлов, който тогава бързаше да си осигури втори мандат начело на организацията.

Редовният четиригодишен мандат на Михайлов изтичаше октомври 2009 година. Въпреки това той убеди Изпълкома на БФС да свика нов Конгрес на БФС още през януари същата година, на който бе и преизбран. Съдът обаче реши, че това се е случило в нарушение на устава на организацията, защото предсрочен Конгрес може да се свика само при оставка или смърт на президента. Освен всичко това Конгресът е бил свикан и като редовен, въпреки че се провежда с близо девет месеца по-рано.

След вписването на решението на ВКС по фирменото дело трябва да бъде свикан извънреден Конгрес на БФС и да бъде избрано ново ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт