Бобоков и вторият милион: Как новините от БТА се оказаха секретна информация

Пламен Бобоков, Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков обжалва втората си гаранция от 1 млн. лв. Тя е по делото за корупционни и длъжностни престъпления, по което бе обвинен заедно с президентския съветник Пламен Узунов. Според прокуратурата двамата са участвали в престъпен сговор, който навредил на военното разузнаване. Узунов пращал на Бобоков информация от сводката на разузнавачите и по този начин разкрил оперативния интерес на службата, твърдят от прокуратурата.

Проблемът е, че информацията от въпросната сводка е публична. Става дума за международни новини, предимно за Либия, както и за Украйна, взети от бюлетина на БТА и други новинарски агенции. Тъй като тази публично достъпна информация обаче е фигурирала в секретна сводка, прокуратурата твърди, че има престъпление.

Бобоков вече внесе една гаранция от 1 млн. лв. по другото дело – за незаконните отападъци. По него той е обвиняем за участие в престъпна група заедно с брат си Атанас, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ескшефа на плевенската РИОСВ Габриел Савово и още двама бизнесмени. Прокуратурата твърди, че чрез схема, ръководена от Живков, опасни отпадъци от завода на Бобокови "Монбат" са били заравяни на различни места в страната – край Плевен и София.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_4859ce75e07318c6cccb94187ff99dc0.jpg

Още колко милиона?

Гаранцията на Бобоков е дискриминацинно определена, пише в жалбата си съда адвокатът му Ина Лулчева. Тя посочва, че бизнесменът вече е платил същата сума и тя може да бъде задържана, ако Бобоков не се яви или извърши друго нарушение. Освен това Лулчева напомня, че гаранцията на втория обвиняем – Узунов – е далеч по-малка – 20 хил. лв. а обстоятелствата при двамата са еднакви. Затова защитата твърди, че гаранцията на Бобоков е изкуствено завишена с 980 хил. лв.

"Този подход създава убеждение за дискриминация на база на имуществено състояние. И то на база слухове и клюки за имущественото състояние на г-н Бобоков, тъй като то не е установено по делото...При липса на мотиви за разликата в размера на паричната гаранция на двамата обвиняеми единственият извод е, че явно се цели лишаването от свобода на г-н Бобоков, въпреки че това не се налага за нуждите на делото, нито е законна цел на мярката за неотклонение", посочва Лулчева.

Международното положение не е тайна

Според адвоката обвинението заради сводката с новини от военното разузнаване е абсурдно. Ина Лулчева казва, че става дума за публична информация, а в някои от съобщенията, изпратени на бизнесмена, е указан и източникът им – БТА, Асошиейтед прес и Ройтерс. В този смисъл той е можел да се снабди с въпросната информация от много места и това няма да е нарушение.

"Международното положение, поне в демократичните държави, не е тайна", пише Лулчева.

Тя напомня, че има решение на Върховния касационен съд, според което отговорност може да се носи само за непубликувани, секретни данни, като се посочи как с разпространението им е била застрашена националната сигурност.

180 тона отпадъци на "Монбат" заровени от лицензирана фирма

Междувременно от прокуратурата обявиха, че са открили документация за стотици тонове боклук, открити край Червен бряг. Според разследващите това са отпадъци, които "Монбат" е предала на лицензирана фирма без капацитет да ги обезвреди. Именно тази фирма е заровила около 180 тона отпадъци.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_5102322f96ad34ed1bf4b0318ca2d94d.jpg

Тезата на Бобокови е, че те са предавали отпадъците на лицензирани от държавата фирми и това е ставало чрез нормални договори. Бизнесмените твърдят, че самото Министерство на околната среда и водите им е отказвало разрешения да ги изнасят в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България