Бобоков остава за постоянно в ареста

Бизнесменът: Какъв италиански боклук?! Аз съм индустриалец!

Атанас Бобоков в спецсъда. Снимка: БГНЕС

Русенският бизнесмен Атанас Бобоков остава за постоянно в арестa, реши във вторник окончателно апелативният спецсъд. Според съдебния състав с председател шефа на съда Георги Ушев има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов заедно с бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

Свидетели

В определението си съдия Ушев се позова изцяло на свидетелски показания от разпити по делото. Според тях Еминов и Миховски са се договорили да регистрират фирма, за да взимат отпадъци от Бобокови. Връзката между тях бил ботевградският бизнесмен Васил Коцев с прякор "синът на зам.-министър Живков". Неговата фирма "Глобал Рисайклинг" дефакто се ръководела от зам.-министъра, сочели доказателствата по делото. В показанията си Еминов, който също има дружество, а е собствени и на фирмата Феникс ЕООД, на чиято площадка бяха открити тонове отпадъци от Италия, разказвал, че имал дружество, ръководено от Миховски. То нямало никакъв капацитет да обработва отпадъци, но взело тонове от тях. Първоначално се складирали в Лом, но след това започнали да използват площадка в бившия завод "Мир" в Плевен, на която нямало дори ток.

Бившият шеф на тамошната РИОСВ Савов нареждал на служителите си да внимават с проверките на фирмите около Миховски и Еминов и им казвал кога ше ги поверяват. В тези дни на площадката били докарвани генератор и машини, за да се симулира дейност.

Според съда е ясно, че Бобоков е бил наясно със схемата. Това се разбирало от показанията на бившия директор на "Монбат Рисайлинг" Васил Богданов, който макар и обвиняем, се превърна в основен прокурорски свидетел. Той бе пуснат от ареста още на първа инстанция. В показанията си той разказва, че изпълнявал изцяло нарежданията на Бобоков, давани по телефона. Разследващите твърдят, че схемата се е ръководела от Живков, а  отпадъците били складирани на различни места из страната – в Лом, Плевен и Пловдив. Ден преди съдебното заседание прокуратурата пусна разпитът на Богданов бе пуснат публично от прокуратурата.

С решението на втората под домашен арест остава и Еминов. Другите обвиняеми – Бобоков, Живков, Савов и Миховски бяха задържани под стража. Пламен Бобоков бе освободен срещу 1 млн. лв. гаранция.

Какъв италиански боклук?!

Фирмите на Бобокови нямат нищо общо с тоновете италиански боклук, открити в края на миналата година край Плевен. Това заяви пред апелативния спецсъд адвокатът на Атанас Бобоков Илиан Василев. Самият Бобоков, също отрече да има нещо общо с отпадъците.

"Какъв италиански боклук?! Аз съм индустриалец! Ама като изляза оттука – (ще съм) тоя с италианския боклук", заяви той. Бобоков допълни, че за него арестът бил шок, защото смятал, че в съда влизат само бандитите, а той е бизнесмен.

Има ли италианска връзка?

Нито в този разпит, нито в прокурорските твърдения до момента обаче е изяснено имат ли връзка Бобокови с внесените от Италия боклуци. Според адвокат Василев такава не съществува. Нещо повече, той твърди, че именно държавните институции са направили така, че отпадъците от "Монбат" да остават в България. Той посочва, че МОСВ им е отказавало разрешение за износ, а накрая били посъветвани да предават оловния скрап на български фирми. Тези дружества са имали надлежно издадени разрешителни от българските власти.

"Не Бобоков е извършил престъпление, а българското правителство, то е дало разрешение на български фирми, то е насърчило фирмите да не изнасят. Фирмите "Монбат" нито са давали своите отпадъци на цигани с каруци, нито са ги изхвърляли на улицата, нито в деретата, те са ги предавали на надлежно оторизирани фирми, които са получили разрешения. Бобокови трябва да са изкупителна жертва на българската държава" , заяви пред съда Василев.

Има ли такова обвинение?

След критиките на адвоката, че обвинението срещу Бобоков е дотолкова неясно, че е невъзможно да се разбере изобщо, прокуратурата го е променила, стана ясно на съдебното заседание. Сега вече е сложена начална дата, от която е действала престъпната група – 2014 г., т.е. цели пет години преди ареста им.

Адвокатът обаче посочи, че все още не се знае какви точно престъпления прокуратурата твърди, че са извършили обвиняемите. Никъде не се посочва какви точно действия е извършил Бобоков и следователно какви престъпления представляват те. Твърди се само участие в група.

"В каква група? За народни танци?", попита адвокатът.

Адвокатът разкритикува прокуратурата, че не е предоставила протокола за разпит на основния свидетел Богданов, но пък го е изпратила на медиите. Той благодари на пиарите на държавното обвинение и на "госпожа Сийка" (б.р. говорителят на главния прокурор Сийка Милева), защото този документ доказвал, че срещу Бобоков няма доказателства.

Според съда обаче това не е вярно. Ушев заяви, че участието в престъпна група само по себе си е престъпление и няма нужда да се посочват т.нар. вторични престъпления, т.е. извършваните от групата. Нещо повече, престъпление има и дори ако групата не е извършила нищо. Самото сдружаване е достатъчно.

Неговият извод е, че към момента има основание "разумно да се предположи", че сочените от прокуратурата престъпления са извършени.

Прочетете за престъпленията срещу децата

В разпита си Богданов твърди, че опасните отпадъци са предавани на фирми, които нямат никакъв капацитет да ги обезвредят. Той определя това като престъпление срещу децата и "спрямо всички нас". Богданов не твърди, че това се е случвало по нареждане на Бобокови, а заради затруднения да бъдат изнесени в чужбина. Но казва, че му бил обяснено, че в една от фирмите без капацитет съдружник е "първата съпруга на г-н Б.".

Засега разпитът на Богданов е най-често соченото от прокуратурата доказателство. Часове преди съдебното заседание главният прокурор Иван Гешев заяви:

"Препоръчвам на всички граждани да прочетат протокола от разпита на един от обвиняемите и ще разберат как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели".

Споделяне

Още по темата

Още от България