Бобоков показа SMS до премиера: "Добро утро, бос!". Прокуратурата отговори със съобщение до "Rumen Radev"

Изцепките на прокуратурата са в стил "Боливуд продъкшън", каза бизнесменът

Пламен Бобоков, снимка: БГНЕС

Обвиняемият по аферата "Боклукгейт" бизнесмен Пламен Бобоков показа в ефира на бТВ разпечатка от свой SMS до премиера Бойко Борисов в опит да покаже, че комуникацията му с управляващите не включва само президентската администрация.

Часове по-късно прокуратурата му отговори с нова порция чатове от телефона му. Този път – с президента Румен Радев. За тези чатове прокуратурата намеква още от началото на делото. За президента се говори като "вероятно лице с имунитет". Разследващите не споменават името на държавния глава. В телефона на Бобоков обаче той е записан като "Prezident – Rumen Radev". От прокуратурата изпращат и скрийншот, на който се вижда контакт с името "Desi Radeva".

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_97dd92091568394cdab587e35914675c.jpg

 
"Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков", се посочва в позиция на президента.
 
Привет от Монровия 
 
Във въпросната комуникация Бобоков разказва, че Сенатът в столицата на африканската държава Либерия Монровия е гласувал една от фирмите му "Приста Порт" да получи концесията на пристанище Бюканън за 25 години.
 
"Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо, съм на линия 24/7!", пише бизнесменът.
 
Миналата седмица прокуратурата обяви съмненията си, че Бобоков се е опитвал да влияе върху назначенията на посланици. Чатовете му с президентския съветник Пламен Узунов касаят точно назначението на посланика в Нигерия. В началото на годината Бобоков му е изпратил бигорафията на Жоро Кираджиев с обяснението, че това е неговото предложение за Абуджа. Дипломатът е назначен.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_69ef605ba115db3e7653d987e82f8e8b.jpg

Огромен международен скандал

По думите на Бобоков, той е потърсил контакт с премиера на 31 март 2019 г., заради казуса с либийския танкер "Бадр".

"Какво лошо съм направил аз, като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал", каза Пламен Бобоков. Уточни, че интересът му е бил инспириран от негови бизнес интереси в Либия.

Текстът на изпратеното от него съобщение до премиера гласи: "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия. Моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен".

Бобоков разкри, че след това е последвала среща с министър-председателя, който от своя страна се е обадил на либийския премиер и е взел мерки за разрешаването на случая с кораба "Бадр", който бе задържан на пристанището в Бургас.

Бизнесменът уточни, че наричал Борисов "бос", защото бил "бос" на държавата.

"Очевидно се познаваме отдавна", допълни Бобоков. Уточни обаче, че с Борисов не бил близък.

Без връзки нищо не става

Преди това прокуратурата разпространи чатове между Бобоков и с Узунов по делото с либийския танкер. Разследващите твърдят, че президентският съветник е изпратил на предприемача решение на Върховния административен съд преди то да бъде официално пулбикувано.

Бизнесменът е категоричен, че всичко в България се случва "с връзки". Отрече да е "кадрувал", просто е препоръчвал най-добрите хора.

"Има огромен дефицит на стойностни хора. Просто е страшно. Но какви услуги да чакам аз от тези хора. Тежко му на бизнесмен, който разчита на подкрепа от дипломати", каза още Пламен Бобоков.

Пламен Бобоков каза, че е предоставил телефона си на прокуратурата доброволно още на 28 май. Той потвърди достоверността на чатовете, но допълни, че не вижда нищо позорно в това да си общува с държавната администрация.

Боливуд пръдъкшън

"Впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване, в основата, на което е прокуратурата. Не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва законността в България. Изцепките на прокуратурата са в стил "Боливуд продъкшън". Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап. От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно. Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5.5 процента отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони", допълни Пламен Бобоков.

В сряда прокуратурата обяви, че е направила оглед на територията на бившо ТКЗС край Червен бряг, където според данни от разследването срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови са били загробвани в дълбоки силажни и изкопни ями опасни отпадъци, генерирани от техни дружества.

Той каза още, че от 66 тома с доказателства на държавното обвинение, в 64 тома никъде не се споменава неговото име.

"В другите два тома са свидетелски показания. Истината е, че брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи и договори, но те са съобразени с европейското и българско доказателство. Той е задържан в изключително тежки условия и не се проявява никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е правил бизнес в България. Веднъж го видях в съда и отвреме навреме ми звъни по стационарен телефон. Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Чатове, снимки - всичко това е насочено да втълпява какви черни и лоши хора са Бобокови", каза бизнесменът.

Той повтори, че бизнесът му е абсолютно прозрачен.

"Тези хора не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. 1 процент от нашия бизнес са държавни поръчки. Корупцията е там, където са държавните поръчки. Не е в експортния бизнес, какъвто е нашият. Бизнесът на "Монбат" е 220 милиона евро с 25 милиона евро брутна печалба годишно. Кой би рискувал такъв бизнес заради едни 600 000 евро", попита риторично Бобоков.

Споделяне

Още по темата

Още от България