Бобоков получи ново обвинение за върхове на стрели и копия

За разследването бе съобщено след подозрение, че Пеевски иска да му вземе бизнеса

Пламен Бобоков, Снимка: БГНЕС

Ден след като обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски се е прицелил в бизнеса му и управлява държавата в триумвират с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, Пламен Бобоков получи ново обвинение. То е за незаконно държане на археологически предмети. Става дума за 48 броя върхове на стрели и 2 броя върхове на копия, съобщиха от прокуратурата. Те са били открити при обиск в дома на бизнесмена, пише в съобщението им. Не става ясно кога е извършен.

"По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението ѝ е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности", пишат от прокуратурата.

Разследването е образувано още на 9 ноември, а обвинението е предявено в понеделник. Първата насрочена дата е била за 23 ноември, но Бобоков е поискал отлагане, защото адвокатът му бил под карантина.

Развитието на делата срещу Бобоков напомня на тези срещу Васил Божков. Неговата антична колеция бе иззета, а той получи обвинение за незаконно държане на археологични предмети. Още през лятото прокуратурата започна проверки в частния нумизматичен музей на Бобоков в Русе. Новото обвинение обаче няма общо с него.

Има един триумвират

В неделя бТВ излъчи интервю с братята бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови, собственици на завода за акумулатори "Монбат". Двамата обявиха, че "режисьор" на акцията срещу тях е премиерът Борисов, а Пеевски се възползва от нея, за да им вземе бизнеса.

"Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев", заяви Пламен Бобоков.

Към момента той вече е с три обвинения. Освен за незаконно държане на антики, той бе обвинен за участие в престъпна група, както и за това, че е получавал съобщения от сводката на военното разузнаване, изпращани му от президентския секретар Пламен Узунов. Обвинението за престъпна група твърди, че заедно с брат му Атанас Бобков са участвали в схема, ръководена от бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, чрез която у нас се складирали тонове опасни отпадъци. Двамата твърдят, че "всички знаят" кой внасял отпадъци у нас - бизнесменът Христо Ковачки и фирми, близки до премиера.

По едно от делата Бобоков плати 1 млн. лв. гаранция, за да излезе от ареста. Миналата седмица брат му Атанас, който бе задържан месеци наред, плати 2 млн. лв.

Отдавна не си говорим

Освен, че го посочи като режисьор на прокурорската активност срещу тях, Пламен Бобоков нарече премиера лъжец и манипулатор, заради което отдавна не си говорел с него. Каза още, че единственият, който искал да придобие бизнеса му, бил Пеевски. Атанас Бобоков пък се усъмни, че депутатът блокира банково финансиране.

"Борисов е безкрайно страхлив човек. Той изпитва ужас, че всичко, което се е случило благодарение на него, може да му се върне. Мисля, че си е въобразил - Божков, Бобокови, а тук... изплува името на Радев, значи Радев ръководи всичко...", каза още Пламен Бобоков.

Информация за новото обвинение дойде първо от пиарката на Бобокови Ани Александрова. В съобщение до медиите тя заяви, че саморазправата с бизнесмените продължава. Според нея от края на май до сега равносметката е три недоказани обвинения, арест за Атанас Бобоков, над 3 млн. лв. платени за гаранции и "активен черен пиар с таргет бизнеса и семействата им, в обслужващите властта медии". 

"Как ще продължи опитът на "дълбоката държава" у нас да заграби бизнеса на Бобокови като методично тормози, набеждава, клевети и унищожава репутацията и живота на една от малкото български фамилии със законен международен бизнес, внушителни инвестиции в индустрията, безупречна бизнес история и авторитет може само да гадаем", написа Александрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?