Бобокови и бившият зам.-министър Живков отиват на съд заради "Боклукгейт"

Пламен и Атанас Бобокови.

Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобкови и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков отиват на съд. Прокуратурата е внесла срещу тях и още трима души обвинителен акт по скандала, станал известен като "Боклукгейт". И шестимата обвиняеми ще бъдат съдени за участие в престъпна група, а Бобокови и Живков – и за незаконно управление на опасни отпадъци, трансграничния им превоз, длъжностно и документално престъпление, данъчно престъпление и престъпление срещу околната среда.

Тартори

Ръководители на престъпната група са били Атанас Бобоков и Живков, твърдят от прокуратурата. Според разследващите всички са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци (олово и пластмаса) от завода за акумулатори "Монбат" са били струпвани на няколко места в страната вместо да бъдат изнасяни в чужбина. Освен като участник в престъпна група бившият зам-министър Живков е обвиняем и за престъпление против народното здраве и околната среда.

Атанас Бобоков е обвинен и в данъчни престъпления. Брат му Пламен е подсъдим само като участник в престъпната група, но срещу него има и други дела – за незаконно притежание на антични върхове на копия и стрели, за получаване на секретна информация от сводката на военното разузнаване и за търговия с влияние. По последното производство Бобоков е обвиняем заедно с президентския секретар Пламен Узунов. Наскоро по това дело бе присъединен сигналът на ОЛАФ за покупката на 290 джипа за МВР преди три години.

Участници

В престъпната група са участвали още бизнесмените Васил Коцев и Николай Миховски, твърдят от прокуратурата. В началната фаза на разследването като обвиняеми бяха привлечени бившият шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият служител на Бобокови Васил Богданов. Той стана основен прокурорски свидетел. След това и тримата сключиха споразумения, с които се признаха за виновни и делото срещу тях приключи с условни присъди. Като участник в групата е посочена и жена с инициали И. Хр. Тя е подсъдима за документно престъпление, но не ясно каква е ролята ѝ.

Хронология

Бобокови станаха обвиняеми, след като в края на 2019 г. италианската полиция залови влакова композиция с тонове отпадъци към България. След това купища боклуци бяха открити на площадка край Плевен. След като през миналата пролет бе образувано делото, прокуратурата започна да разкопава терени на различни места в търсене на още отпадъци. В Плевен, Червен бряг, Лом, Монтана и София бяха открити над 16 хил. тона отпадъци, близо половината от които са опасни. Според разследващите те са свързани с Бобокови.

Делото срещу тях е общо 546 тома. Предстои съдът да го насрочи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?