Бобокови напускат КРИБ: Стана казионна организация "на повикване"

Пламен Бобоков след негов разпит през юли, сн. БГНЕС

"Приста Ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Това е обявил по време на заседание на управата на организацията в сряда индустриалецът Пламен Бобоков, който с брат му Атанас са акционери в тези компании. Двамата са обвиняеми, заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и няколко бизнесмени за схема за загробване на отпадъци от рециклирането на акумулатори, вместо унищожаването им.

"КРИБ няма нищо общо с това, което беше и отдавна вече няма нищо общо с "гласът на българския бизнес", аргументира се Бобоков, който е на свобода срещу парична гаранция.

"Цялото това гробно мълчание, на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към Правителството, по всякакви възможни и невъзможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация "на повикване". Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява", смята бизнесменът.

Самият той от 2014 г. е член на управителния съвет на КРИБ, а компаниите от групата от дълги години са част на организацията.

Още през юни той изрази разочарованието си от това, че конфедерацията не е излязла дори и с "половин уста" с позиция по случая с прокурорското разследване около отпадъците на "Монбат" и каза, че вероятно ще напуснат организацията.

Това е поредният бизнес, който се оттегля от КРИБ, след като същото стори през миналата година Българската петролна и газова асоциация заради това, че организацията подкрепи инициирани от правителството нови правила за търговия с петролни продукти, без да съгласува позицията си браншовата асоциация. Пред 2015 г. скандално напуснаха големите американски енергийни компания "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", заради лансираната от организацията идея за национализиране на бизнеса им в България. Тогава доверието си от КРИБ сне и Американската Търговска камара.

Под ръководството на Кирил Домусчиев, който оглави КРИБ през 2014 г., организацията се превърна в "присъдружна" на правителството на Бойко Борисов и често заема позиции в негова полза и подкрепя спорни намерения и решения. На свой ред кабинетът се съобразява с всички искания на конфедерацията, особено в областта на енергетиката

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?