Бобокови: Триумвиратът Борисов, Пеевски, Гешев управлява държавата

Бобокови: Триумвиратът Борисов, Пеевски, Гешев управлява държавата

"Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев", заяви бизнесменът Пламен Бобоков, който в неделя даде интервю пред бТВ заедно с брат си Атанас Бобоков. От май месец двамата са обвиняеми за незаконното третиране на гигантско количество опасни отпадъци, но малко след това прокуратурата започна да разследва Пламен Бобоков и за търговия с влияние, тъй като ходатайствал определен човек да стане окръжен прокурор на Русе, а междувременно е разследван и секретар на президента Румен Радев, който предал на Бобоков съдебно решение преди официалното му публикуване. Това превърна президента в удобна мишена на премиера и главния прокурор, които го обвиняват, че контактува с подсъдими олигарси.

Тогава Пламен Бобоков отрече да е контактувал с държавния глава, но показа своя кореспонденция с премиера Борисов, в която той нарича министър-председателя "бос". По-късно същия ден прокуратурата публикува данни за кореспонденция между Бобоков и държавния глава.

"Категорично - в тези електронни устройства, които са иззети, не съм имал телефона на президента. Показаха съобщение, което вероятно е пращано от друг телефон, до който те нямат достъп. Излиза, че подслушват президента", заяви Бобоков в неделя пред бТВ и призна, че той е писал съобщението.

"Познавам се от 3 години с президента, от посещението в Армения. Виждали сме се няколко пъти, обсъждали сме разни въпроси, винаги във формална обстановка", каза още той.

Пламен Бобоков допълни, че със съпругата на президента - Десислава Радева - са си честитили празници.

"Отдавна не си говорим с Борисов. Поне от началото на годината. Спряхме, защото не виждам смисъл да общувам с този човек. Той е в позиция, в която е доказал, че е един голям лъжец и манипулатор. Вижте интервюто му пред "Франкфуртер Алгемайне цайтунг" - само лъжи. Всичко, което казва, е лъжа. Той отрича, че тези неща са негови", каза Бобоков по повод твърденията на премиера пред германското издание, че пачките евро и кюлчетата злато, заснети в спалнята му, не са негови, а внесени там от негова любовница по нареждане на неговите врагове. Борисов обяснява, че това било компромат по учебника на КГБ, тъй като олигарси, чиито интереси засегнал с всестранните си реформи, искат да го компрометират и свалят от власт.

"Начинът, по който се защитава, издава човека. Проблемът е, че живеем в страна лъжци", коментира Бобоков. 

На реплика на водещата, че говори много общо, Бобоков отговори:

"Не, не говоря общо. Всичко започна от прокуратурата. Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев. Изнесени са неверни твърдения за мен и брат ми в това писмо до комисията LIBE(комисията в Европейския парламент, която предложи критичната резолюция за върховенството на закона у нас -бел.ред.), написано от зам.-прокурор Машева. Свикнали сме политиците да лъжат. Главният прокурор лъже - посочил , че сме придобили имуществото си по престъпен начин, хората знаели от години, били сме недостижими от правосъдната система. Прокуратурата няма нищо и те много добре го знаят", посочи Пламен Бобоков.

Пламен Бобоков изрази съмнение, че в основата на цялата тази история стои желанието на депутата от ДПС Делян Пеевски да придобие бизнеса на него и брат му с производство на акумулатори и моторни масла. Единственият човек, който иска да придобие бизнеса ми, е Пеевски, каза Пламен Бобоков.

Пеевски блокира банковото финансиране, добави Атанас Бобоков.

Той отрече да са регистрирали дружества за съхранение на опасни отпадъци или финансирали, нито пък бившата му съпруга да фигурира в подобно начинание.

Прокуратурата е много наясно кой внася боклуци в България. Тук няма нелегален внос. Има реален внос, за да вземеш тези пари. Който разследващ журналист иска да напише материала по този повод, е много лесно да я намери - в "Митници", в "Околна среда", каза Атанас Бобоков.

Никога не сме се занимавали с боклуци за горене. Даваме работа на 2000 души. Имаме 12 завода в 10 държави, каза Пламен Бобоков.

По казуса с вноса на отпадъци бизнесмените споменаха името на Христо Ковачки и други фирми, зад които стоят близки до Борисов хора.

"Борисов е безкрайно страхлив човек. Той изпитва ужас, че всичко, което се е случило благодарение на него, може да му се върне. Мисля, че си е въобразил - Божков, Бобокови, а тук... изплува името на Радев, значи Радев ръководи всичко...", каза още Пламен Бобоков.

Брат му Атанас Бобоков разказа за ужасяващите условия в ареста, където той престоя шест месеца. Няма светлина, нито възможност за движение. Бях в килия със специален режим, трябваше офицер да идва и да присъства при отваряне и затваряне на вратата. Много малко хора смятат, че имам някаква вина, заяви Атанас Бобоков.

Той спомена, че и други големи бизнесмени като семейство Арабаджиеви, Миню Стайков са репресирани по подобен начин.

Атанас Бобоков разказа, че преди близо година му е правена операция на колянна става. След ареста е стоял в ареста без движение.

"Ще се освидетелствам тези дни и с това ще си търся правата. 40 дни бях в болницата на затвор София, но ме прегледа ортопед веднъж", разказа Атанас Бобоков.

Той каза, че е имал колебания дали да плати гаранцията си от 2 млн. лева. "Това е гавра. Няма контрол. Аз искам домашен арест, което е по-лошата мярка, но те ми предлагат по-леката срещу 2 млн. лева", заяви бизнесменът.

Ще направя фондация, която да защитава правата на арестантите и на затворниците. Това се третира като някаква измет. Министерството на правосъдието дава едни справки на ЕС, които са лъжа, че тук са едва ли не европейските условия, заяви още Атанас Бобоков. Гаранциите са платени по сметки, не са в златни кюлчета, така плаща истинският бизнес, отбеляза брат му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?