Смяна и в службата за охрана

Бодигардът на премиера оглави НСО

Още не е ясно къде освободеният ген. Димитър Димитров ще "забравя тайните"

Димитър Димитров. Сн. БГНЕС

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) генерал-лейтенант Димитър Димитров е подал оставката си пред президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава във вторник.

По лични причини ген. Димитров желае да бъде освободен от длъжност и от военна служба, се посочва в съобщението. Оставката му е приета от държавния глава.

До назначаването на нов директор на НСО длъжността ще изпълнява сегашният зам.-шеф на службата бригаден генерал Тодор Коджейков. Той се грижеше за сигурността на Бойко Борисов още от времето, когато Борисов бе главен секретар на МВР. Според запознати най-вероятно Коджейков ще оглави за постоянно службата. Другият зам.-началник на службата генерал Стоян Томчев засега остава на поста.

Президентът Росен Плевнелиев на път за САЩ коментира пред журналисти, че обича хората да се доказват, затова ще изчака и след това ще прецени кой да оглави службата.

Смяната на досегашния директор на НСО се очакваше отдавна. Димитров, който е бил щатен служител на бившата Държавна сигурност, бе назначен на поста през 2007 година от предишния държавен глава Георги Първанов. Той наследи на поста Румен Миланов, който донеотдавна бе съветник на премиера по националната сигурност и председател на службата за борба с корупцията по върховете на властта, известна като БОРКОР.

По времето на Димитров в службата избухваха периодично скандали. Уволненият от президента Първанов бивш служител в НСО полк. Николай Марков и досега твърди, че знакови престъпници ползват охрана от НСО, а службата събирала поверителна информация за охраняваните от нея политици.

В момента в службата тече проверка на Сметната палата, като не се изключва проверка да извърши и новото ръководство. Подобна бе направена в другата спецслужба на подчинение на президента - Националната разузнавателна служба (НРС).

Едно от първите действия на президента Росен Плевнелиев бе да смени шефа на НРС ген. Кирчо Киров, който след това бързо бе назначен за съветник на премиера Бойко Борисов също по въпросите на националната сигурност. Малко по-късно ген. Киров бе освободен от съветническия пост заради резултатите от вътрешна проверка в службата, засякла нарушения, които така и не стана публично ясно какви са.

Резултатите от проверката бяха изпратени в прокуратурата, но и държавното обвинение не е обявило как върви разследването.

Премиерът обясни назначаването на Кирчо Киров за съветник в МС с необходимостта да е на държавна работа, докато "забрави тайните". Засега не е ясно дали Димитър Димитров няма да получи някой и друг пост в държавата, докато и той не "забрави тайните". Това изглежда твърде вероятно на фона на факта, че е и братовчед на депутата от ГЕРБ и едър бизнесмен Емил Димитров.

Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО), които са подчинени на държавния глава, и досега работят без адекватна законова регламентация.

В момента се подготвят устройствени закони за двете служби. Вече стана ясно, че НРС ще премине към изпълнителната власт, а НСО ще остане към президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България