Boeing ще плати над 2,5 милиарда долара по делото за катастрофите със 737 Макс

Boeing ще плати над 2,5 милиарда долара по делото за катастрофите със 737 Макс

Американският самолетостроителен концерн Боинг (Boeing) ще плати над 2,5 млрд. долара по споразумение с министерството на правосъдието на САЩ за извънсъдебно уреждане на обвинения в измама и сговор около модела 737 Макс (737 MAX), предадоха световните агенции.

Боинг е под подозрение, че е ускорил пускането на силно търсения модел на пазара, пренебрегвайки безопасността.

Министерството на правосъдието обвинява Боинг, че е използвал подвеждащи изявления, за да възпрепятства правителствените агенции да гарантират безопасността на гражданските пътувания.

Служителите на Боинг са поставили печалбата пред почтеността и не са споделили информация с Федералното управление за авиация (FAA), посочи министерството на правосъдието.

Самолетите 737 Макс са спрени от движение в целия свят от март 2019 година след две тежки катастрофи - една в Индонезия през октомври 2018 година и една в Етиопия през март 2019 година, които отнеха живота на общо 346 души.

Смята се, че основната причина за катастрофите е дефектен софтуер за контрол на полета, който е насочил самолетите към земята.

След инцидентите машините бяха спрени от движение в света, шефът на концерна Денис Молънбърг подаде оставка, властите започнаха разследване по подозрение в престъпни действия, а Боинг понесе най-тежкия финансов удар в 104-годишната си история.

Съгласно споразумението компанията ще плати 244 млн. долара глоба на министерството на правосъдието, 1,77 млрд. долара обезщетения за клиенти и 500 млн. долара под формата на фонд за компенсации на семействата на жертвите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?