БОЕЦ изпрати на Гешев и Кьовеши комикса на Васил Божков

БОЕЦ изпрати на Гешев и Кьовеши комикса на Васил Божков

Гражданското сдружение БОЕЦ внесе сигнал в прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова за организирана престъпна група. Повод даде комиксът, с който обвиняемият бизнесмен Васил Божков намекна, че е плащал 20% такса "спокойствие", за да получи различно облагане за лотарийния си бизнес.

Неправителствената организация обяви, че ще подаде сигнал до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

"БОЕЦ внесе сигнал срещу Борисов, Божков, Горанов и Менда Стоянова за корупция и създаване на ОПГ (организирана престъпна ) с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние", съобщи организацията.

БОЕЦ коментира, че "самият Божков също е бил част от престъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери са се обърнали срещу него унищожавайки част от бизнеса му".

Комиксът

Преди два дни укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви, че е плащал 20% от печалбата на "Национална лотария" към управляващата "shaika", за да получи данъчно изключение за бизнеса си. На 1 юни, деня на детето, Божков пусна във фейсбук обещаната от него "истинска приказка" за Али Баба.

В нея той припомня историята около текста в Закона за хазарта, на който той се позовава, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози.

"Приказката" представлява поредица от шаржове, в които не се използват действителни имена, но героите са съвсем ясни, и проследява сюжет, който вече е добре известен.

Самият Божков е нарисуван с чалма и е разпознаваем не само по физиномия, но и защото е облечен с тишърт, на който е изборзен череп - самоиронична препратка към прякора, с който бизнесменът е известен в България. В оригиналната приказка Али Баба открива пещерата със съкровищата, която в приказката на Божков е "Национална лотария".

Споделяне

Още по темата

Още от България