"Боец" писа и на новия Конгрес на САЩ за корупция по "Турски поток" у нас

"Боец" писа и на новия Конгрес на САЩ за корупция по "Турски поток" у нас

Близо два месеца след като изпрати до европейските институции и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) свои данни за корупция по строежа на трасето на газопровода "Турски поток" в България, гражданско движение "Боец" реши да сезира за същото и новия Конгрес на САЩ. Това съобщиха от организацията в четвъртък.

Според нея нарушение е това, че голяма част от проекта е реализиран от руски фирми като подизпълнители, наети от саудитския консорциум "Аркад" и одобрени от възложителя "Булгартрансгаз", както и че в строежа са участвали български фирми с техника, закупена със средства от еврофондовете.

"С изпращането на тази информация в Конгреса на САЩ целим да подпомогнем взимането на решения за налагане на финансови и икономически санкции върху този вреден на България проект и търсене на отговорност от виновните за неговата реализация", посочват от "Боец".

В края на октомври същите данни бяха предоставени на европейските институции и гражданското движение казва, че от ОЛАФ вече са започнали проверка по случая.

"Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с "Газпром" и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС", посочва се в сигнала на организацията.

Според нея проектът "Турски поток" затвърждава монопола на "Газпром" в пряко нарушение на европейските директиви и Третият енергиен пакет, а ЕС индиректно финансира тръбопровода, тъй като с пари от еврофондовете е купена техника, участваща в строежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?