БОЕЦ сезира Кьовеши и ЕК за "постиженията" на главния прокурор Иван Гешев

БОЕЦ сезира Кьовеши и ЕК за "постиженията" на главния прокурор Иван Гешев

Гражданско движение БОЕЦ съобщи, че е внесло сигнал до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши относно работата на Иван Гешев преди да стане главен прокурор. Сигналът е изпратен още и до председателя на Европейската комисия и ресорните еврокомисари.

В него се твърди, че данни за дейността и професионалните резултати на прокурор Иван Гешев, представени пред Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на неговата номинация и изслушване във връзка с процедурата му по избор на главен прокурор са манипулирани.

От БОЕЦ припомнят, че според отговор на въпрос, зададен по Закона за достъп до обществена информация до Софийска градска прокуратура, за периода 2009 – 2016 г., когато Иван Гешев е работил като прокурор в Софийска градска прокуратура, е внесъл общо 20 обвинителни акта, по които са осъдени 27 души.

Тези данни драстично се разминават с представените пред ВСС за дейността на Иван Гешев при неговото номинирането му и избиране за главен прокурор, посочват от гражданското движение.

В специален доклад, публично достъпен на сайта на ВСС и цитиран и по време на изслушването, е посочено, че за периода 2006 – 2016 г. прокурор Гешев има внесени в съда 230 акта и по тях са били осъдени 233 лица.

В периодите има разлика от три години, но от БОЕЦ уточняват, че от 2006 до 2009 г. Иван Гешев е прокурор в Софийска районна прокуратура, където няма внесен нито един обвинителен акт.

"Заради тази грозна фалшификация, заради заплахите срещу журналистите от телевизия Евроком, Биволь и малкото други независими и свободни журналисти в станата" от БОЕЦ информират, че излизат на 23 януари от 10 часа на протест пред ВСС.

Малко след началото на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) пред сградата на институцията се събра малоброeн протест на десетина души от сдружението.

"Гешев е позор", беше основното скандиране на демонстрацията. Протестиращите напомниха за някои от емблематичните прокурор акции, водени от Гешев през последните няколко години. Протестиращите напомниха и за петчасовия арест в центъра на София на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.


Видеото е снимано от сдружение БОЕЦ

Гражданското движение протестира и в защита свободата на словото и срещу репресиите спрямо журналисти, граждани и общественици. Настояват и за оставката на Гешев, на премиера Бойко Борисов и правителството му.

По същото време Пленумът на ВСС гласува еднодушно и без дебат оставката на Пламена Цветанова като член на съдебния съвет. Веднага след това Прокурорската колегия проведе извънредно заседание, на което тя бе възстановена като редови прокурор. Очаква се през следващата седмица Цветанова да бъде назначена за заместник на Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България