БОЕЦ: ЦИК се опитва да "изпере" Пеевски, заобикаляйки закона

Избирателната комисия е отказала на неправителствената организация за излезе с решение по казуса с депутата от ДПС

БОЕЦ: ЦИК се опитва да "изпере" Пеевски, заобикаляйки закона

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала да излезе с решение по случая с местожителството с депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от БОЕЦ.

Неправителствената организация подаде сигнал в ЦИК на 29 април, с който настояваше за проверка на кандидатурата на Делян Славчев Пеевски за евродепутат. Поводът беше обосновани съмнения, че той не е живял през последните шест месеца преди изборите в страната, което е задължително условие за участие в предстоящия на 26 май вот, съгласно чл.351 ал.1 от Изборния кодекс.

Според Изборния кодекс ЦИК имат задължението да разгледат сигнала на свое заседание и да се произнесат с решение.

Вместо това обаче председателят на ЦИК Стефка Стоева (ГЕРБ) и секретарят на комисията Севинч Солакова (ДПС) изпращат на "БОЕЦ" писмо, което не отговаря на законовата процедура и форма, посочват от гражданската организация.

Според БОЕЦ това е опит за изборно "изпиране" на Пеевски, тъй като е фактическо заобикаляне на законовата процедура с цел да бъдат ограничени по-нататъшните ни действия като податели на сигнала.

Ако ЦИК спазят законовите процедури и разгледат сигнала по същество на свое заседание и след това се произнесат софициално решение, БОЕЦ има право, ако не са доволни от решението, да го обжалват пред Върховния административен съд  (чл.58 ал.1 от Изборния Кодекс), посочват от организацията.  

ВАС разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването и в открито заседание, с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

БОЕЦ е възразил писмено срещу получения отговор от ЦИК под формата на писмо. Организацията настова ЦИК да спази закона и да отговори с решение.

Към момента няма официална позиция от страна на ЦИК защо не се е произнесла с решение, а е изпратено писмо.

Споделяне

Още от България