Боевете край Дамаск поставят под съмнение бъдещите преговори в Астана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетина бунтовнически групировки отказаха да участват в предвидените за този месец мирни преговори за Сирия, тъй като обвиняват силите на режима, че нарушават примирието и извършват нападения край Дамаск, съобщи Франс прес.

От влизането в сила на примирието на 30 декември военните действия са преустановени в по-голямата част от Сирия. Боевете обаче продължават в контролираната от бунтовници местност Уади Барада - ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му.

Офанзивата на войските на режима в Уади Барада накара няколко бунтовнически групировки да замразят участието си в подготвяните от гарантите на примирието Русия и Турция преговори в казахстанската столица Астана.

Тези групировки обвиняват режима, че извършва чести нарушения, особено в Уади Барада и Източна Гута. "Тъй като тези нарушения продължават, бунтовническите фракции обявяват спиране на всякакви обсъждания, свързани с преговорите в Астана", казаха те в комюнике в понеделник вечерта. Бунтовниците предупредиха, че ако офанзивата не спре, споразумението за прекратяване на огъня ще бъде счетено за нищожно и недействително.

Вчера вечерта настъплението на сирийската армия и бойците на шиитската групировка Хизбула и нападенията по въздух с варелни бомби продължиха в местността, намираща се на 15 км от Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Правителството на Башар Асад обвинява бунтовниците, че нарочно са замърсили водоизточниците с дизелово гориво и са прекъснали водоснабдяването към Дамаск, който страда от сериозен недостиг на вода от 22 декември. Бунтовниците твърдят, че инсталациите са били повредени заради бомбардировките на режима.

Ситуацията се усложнява още повече от твърдението, че в местността има бойци на групировката "Фатах аш Шам" (бившият Фронт "Ан Нусра"), която не е част от примирието. Бунтовниците отричат там да има нейни части.

Въздушни удари са нанесени и срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб, голяма част от която е под контрола на опозицията, а бунтовници са обстрелвали села в централната провинция Хама, посочи центърът.

Директорът на тази неправителствена организация Рами Абдел Рахман заяви, че примирието е в критична фаза и има риск да се провали, ако Русия и Турция не се намесят да го спасят.

Преговорите за Сирия ще започнат на 23 януари, съобщи турският външен министър

Преговорите за Сирия в Астана ще започнат на 23 януари, съобщи в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Той е посочил още, че руски експерти ще бъдат на посещение в Турция на 9 и 10 януари за обсъждане на предстоящите преговори за Сирия в казахстанската столица. Същевременно Чавушоглу е призовал Иран да упражни натиск върху подкрепяните от шиитите милиции и върху сирийското правителство с цел прекратяване на нарушенията на примирието в Сирия, като е предупредил, че тези нарушения могат да провалят планираните преговори, предаде Ройтерс.

Турция работи заедно с Русия по въпроса за санкции за онези, които нарушават споразумението за примирие, договорено под егидата на Анкара и Москва, е заявил Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?