Боевете край Дамаск поставят под съмнение бъдещите преговори в Астана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетина бунтовнически групировки отказаха да участват в предвидените за този месец мирни преговори за Сирия, тъй като обвиняват силите на режима, че нарушават примирието и извършват нападения край Дамаск, съобщи Франс прес.

От влизането в сила на примирието на 30 декември военните действия са преустановени в по-голямата част от Сирия. Боевете обаче продължават в контролираната от бунтовници местност Уади Барада - ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му.

Офанзивата на войските на режима в Уади Барада накара няколко бунтовнически групировки да замразят участието си в подготвяните от гарантите на примирието Русия и Турция преговори в казахстанската столица Астана.

Тези групировки обвиняват режима, че извършва чести нарушения, особено в Уади Барада и Източна Гута. "Тъй като тези нарушения продължават, бунтовническите фракции обявяват спиране на всякакви обсъждания, свързани с преговорите в Астана", казаха те в комюнике в понеделник вечерта. Бунтовниците предупредиха, че ако офанзивата не спре, споразумението за прекратяване на огъня ще бъде счетено за нищожно и недействително.

Вчера вечерта настъплението на сирийската армия и бойците на шиитската групировка Хизбула и нападенията по въздух с варелни бомби продължиха в местността, намираща се на 15 км от Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Ситуацията се усложнява още повече от твърдението, че в местността има бойци на групировката "Фатах аш Шам" (бившият Фронт "Ан Нусра"), която не е част от примирието. Бунтовниците отричат там да има нейни части.

Въздушни удари са нанесени и срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб, голяма част от която е под контрола на опозицията, а бунтовници са обстрелвали села в централната провинция Хама, посочи центърът.

Директорът на тази неправителствена организация Рами Абдел Рахман заяви, че примирието е в критична фаза и има риск да се провали, ако Русия и Турция не се намесят да го спасят.

Преговорите за Сирия ще започнат на 23 януари, съобщи турският външен министър

Преговорите за Сирия в Астана ще започнат на 23 януари, съобщи в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Той е посочил още, че руски експерти ще бъдат на посещение в Турция на 9 и 10 януари за обсъждане на предстоящите преговори за Сирия в казахстанската столица. Същевременно Чавушоглу е призовал Иран да упражни натиск върху подкрепяните от шиитите милиции и върху сирийското правителство с цел прекратяване на нарушенията на примирието в Сирия, като е предупредил, че тези нарушения могат да провалят планираните преговори, предаде Ройтерс.

Турция работи заедно с Русия по въпроса за санкции за онези, които нарушават споразумението за примирие, договорено под егидата на Анкара и Москва, е заявил Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят