Боевете край Триполи се засилват

ЕС не е единен за кризата в Либия

Боевете край Триполи се засилват

Боевете между силите на маршал Халифа Хафтар, които напредват към либийската столица, и силите на правителството, базирано в Триполи, се засилиха броени часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в страната, предаде Франс прес.

Либийската национална армия на Хафтар, която настъпва към столицата от четвъртък миналата седмица, съобщи във Фейсбук, че е превзела казарма на силите, подкрепящи правителството, на петдесетина километра южно от столицата. Силите на Хафтар напредват по две линии - от юг и от югоизток. На запад силите на правителството защитават крайбрежието, а източната страна е защитавана от милиции от град Мисрата, подкрепящи правителството.

Международното летище на Триполи се намира на около 30 км южно от столицата. То не се използва от 2014 г., но също е сцена на сблъсъци. На десетина километра от летището се чува стрелба с тежки оръжия.

Ожесточени сблъсъци има и на десетина километра югоизточно от Триполи. В района на Айн Зара също се чува стрелба с тежки оръжия. Жители съобщават, че по основните улици и кръстовища са издигнати прегради от пясък, които не позволяват на мирните граждани да напуснат домовете си и да потърсят убежище.

Антонио Таяни: Европа е разделена по въпроса с Либия

Франция и Италия са разделени по въпроса с Либия въпреки официалната позиция на Европейския съюз, заяви в сряда председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Италианецът Таяни призова страните членки на ЕС да бъдат единни по отношение на кризата в Либия, където съперничещи си фракции се сражават за контрола върху столицата Триполи.

"Имаме нужда от повече единство, трябва да говорим само с един глас като европейци, но, за съжаление, европейците са разделени по този въпрос", каза Таяни пред журналисти, подчертавайки, че Франция и Италия имат различни интереси в Либия.

Франция, която притежава петролни активи в Източна Либия, предоставя през последните години военна помощ на маршал Халифа Хафтар, твърдят либийски и френски служители, отбелязва Ройтерс.

Италия, бивша колониална сила в Либия и важен играч в петролния сектор на Либия, подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж.

Лидерката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви в понеделник, че ЕС е единен в призива си за спиране на огъня и завръщане към дипломацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?