Боевете в Източна Украйна продължиха въпреки ”кръглата маса”

Боевете в Източна Украйна продължиха въпреки ”кръглата маса”

Боевете в Източна Украйна продължиха и след "кръглата маса" за националното единство под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Правителствените сили и проруските сепаратисти водиха сражения край Краматорск и Славянск.

Украинският президент Олександър Турчинов съобщи, че армията е разрушила две военни бази на проруски въстаници при операции през нощтa край двата града.

В Донецка област сепаратистите обявиха, че формират своя армия. Шефът на Централната избирателна комисия там, която организира референдума за независимост, Роман Лягин съобщи, че в момента се изземва оръжието на проруските опълченци, за "да бъде събрано то на едно място, да се систематизира и да се контролира притежанието му".

"Трябва да поемем властта в ръцете си, защото друга власт просто няма и трябва в най-кратки срокове да създадем преходно правителство и съвет", каза Лягин.

В Донецката народна република (ДНР) е сформиран Върховен съвет, който ще изпълнява функциите на висш орган на законодателната власт, и Съвет за сигурност. В него ще влязат 140-150 депутати.

Сепаратистите в Харков също обявиха, че искат провеждането на референдум за статута на региона.

Старши командир на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна пък предупреди за предстоящи яростни атаки срещу военни постове на украинските правителствени сили, ако те не се изтеглят.

Във видеоклип, поместен във Фейсбук облеченият във военни дрехи, видимо изтощен и често объркващ думите Сергей Здрилюк заявява, че вече е разположил свои диверсантски групи на съответните места. В 30-минутния клип той засяга различни теми - от военната стратегия, през сериозните му проблеми с конкурентна бунтовническа група, до спомени за дома му в Украйна и гъските в стопанството на майка му.
Здрилюк представя себе си като заместник на Игор Стрелков, назначен за командир на бунтовническите сили в Донецката област.

По думите му Стрелков (смятан от Киев за офицер от руското военно разузнаване) оглавявал 10-хилядна армия с хиляда бронирани машини и вече се придвижвал от Славянск към Донецк.

Във видеото Здрилюк се оплаква от дейността на един "къдрав мъж", когото определя като бивш служител на руската Федерална служба за сигурност. Въпросният мъж с прозвища Магьосника и Веселяка командвал група от 30 бойци.

Службата за сигурност на Украйна е поместила на уебсайта си снимки на Здрилюк и информация за неговите прозвище - Абвер (по името на военното разузнаване на Германия до 1945 г.) или Адлер (немската дума за орел). Според украинското контраразузнаване Здрилюк е украинец, приел руско гражданство.

На този фон действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер заяви, че началото на националния диалог ще направи възможно стабилизирането на ситуацията в страната и провеждането на президентските избори на 25 май.

В първата кръгла маса не бяха поканени за участие проруските сепаратисти в източната част на страната.

Бившият украински президент Леонид Кучма съобщи, че следващата среща ще бъде в източния град Донецк.

Той призова да бъде изготвена в най-скоро време програма на преговорите, която да бъде подложена на обсъждане.

Участниците в "кръглата маса" са подкрепили инициативата за излизане с обръщение към страните гаранти на териториалната цялост на Украйна (Русия, Съединените щати и Великобритания), допълни Кучма.

По-късно ОССЕ съобщи, че планира до един месец да увеличи до 300 брой на своите наблюдатели в Украйна. Ръководителят на наблюдателската мисия на международната организация съобщи, че наблюдателите сега са близо 200, след месец те ще бъдат 300, а след два месеца - 500.

Това ще позволи пратениците на ОССЕ да бъдат разположени във всички части на страната и да работят по-ефективно, каза Апакан във Виена, където се провебе заседание
на Постоянния съвет на ОССЕ, посветено на украинската криза.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич призова от своя страна наблюдателската мисия на ОССЕ да отразява по-пълно и по-обективно събитията в Украйна, да следи за нарушения на човешките права и активно да контактува с гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят