Бог, Хари Потър и Доналд Дък са получили гласове на изборите в Швеция

Произведените в неделя парламентарни избори в Швеция не излъчиха ясен победител, като управляващата десноцентристка коалиция загуби абсолютното си мнозинство в парламента, а крайната десница ще има свои депутати за първи път.

Публикуваните днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) окончателна резултати обаче показват и любопитната страна на вота. Гласове на изборите са получили, макар че не успяха да влязат в парламента, кралят на Швеция Карл Шестнайсети Густав, Бог, Хари Потър и Доналд Дък, предаде Франс прес.

Прочутият паток Доналд Дък изглежда има бъдеше в шведската политика, тъй като е събрал 123 гласа. При това дадени за три политически субекта: 85 за "Партията на Доналд Дък", 36 за "независимия кандидат" Доналд Дък и два за неговия съименник "доналд дък".

Легендарният герой на Уолт Дисни при всички положения е далеч по-популярен от не кого да е, а от самия Бог и от Исус Христос, които са получили скромната подкрепа от два гласа. С добър резултат не може да се похвали и самият крал, за когото са дали подкрепата си само трима негови поданици. Това изглежда намалява изгледите за създаване на истинска монархистка партия в Швеция, отбелязва Франс прес.

Партията на пенсионерите е взела 0.1 процента от гласовете с, по всяка вероятност, по-мъдра предизборна програма от "Партията на силния алкохол", която е била подкрепена едва от 237 души. Партията на пиратите (нарушителите на интелектуалната собственост) и Феминистка инициатива – две вече по-утвърдени политически формации – са получили по-малко от един процент.

Шведското изборно законодателство разрешава на гласоподавателите да пишат сами името на кандидата или партията, за които дават своя вот. Това предоставя голяма свобода за действие на шегобийците, посочва АФП.

Според агенцията гласовете за малки, неизвестни или измислени политически субекти, може и да изглеждат малобройни, но е твърде вероятно да са имали решаващо значение за резултата от парламентарните избори. На управляващата десноцентристка коалиция не ѝ достигнаха само две места, за да запази абсолютното си мнозинство в парламента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?