Бог "казал" на Бенедикт XVI да се оттегли от папския престол

папа Бенедикт XVI

Бившият папа Бенедикт XVI заяви, че се е оттеглил от папския престол, след като имал "мистично преживяване" и Бог му казал да постъпи така, съобщава католическата информационна агенция Зенит, цитирана от Ройтрес.

Бенедикт, който в момента се титулува папа Емеритус, изненадващо съобщи на 11 февруари, че подава оставка, а на 28 февруари стана първият папа от близо 700 години насам, който се оттегля от престола.

"Бог ми каза да го направя", е казал Бенедикт пред един от своите посетители, които от време на време приема в резиденцията си в Рим. Той уточнил, че Бог не му се е явил като видение, което да му говори, а по-скоро ставало въпрос за "мистично преживяване".

По-рано италианки медии писаха, че Бенедикт XVI е подал оставка заради многочислените скандали, развихрили се в края на неговия 8-годишен понтификат, включително ареста на личния му иконом за изтичане на поверителни документи, в които, както се твърдеше, става дума за корупция във Ватикана.

Той бе наследен от папа Франциск, бившият кардинал на Аржентина Хорхе Марио Берголио, който е първият неевропеец от 1 300 години насам, избран начело на Светия престол.

Бившият папа споделил още, колкото повече наблюдава как Франциск изпълнява задълженията си, толкова повече се убеждава, че избраното от него решение е било "поискано от Господ".

След оставката Бенедикт XVI се оттегли от активна дейност и живее в манастир на територията на Ватикана. Той се титулува "почетен папа" и в това си качество вече няколко пъти се среща със своя приемник.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?