Богати и млади хора номинирани за министри в десния румънски кабинет

Номинираният за премиер на Румъния Калин Попеску Търичану обяви състава на новото коалиционно дясноцентристко правителство.

Министър на финансите ще бъде Йонут Попеску, икономист и говорител на съюза между либерали и демократи.

Министерството на външните работи ще бъде оглавено от Разван Унгуреану, бивш заместник-външен министър и специален пратеник в Букурещ на координатора на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

Малката Партия на хуманистите ще получи четири министерски кресла. Преди няколко дни тя обяви, че минава на страната на дясноцентристкия Съюз за истина и справедливост, с което му даде достатъчно мнозинство в парламента, за да направи правителство. На изборите Партията на хуманистите беше в коалиция с бившите управляващи социалдемократи.

Във вторник Калин Попеску Търичану ще поиска от парламента да гласува вот на доверие в съставения от него кабинет.

Търичану влиза в парламента с правителство от богати, но бедни на популярност хора, коментира в понеделник румънският вестник Адевърул.

Повечето от предложените министри са нови имена за политическата сцена и по този начин както Търичану, така и президентът на Румъния Траян Бъсеску, който определи бъдещия премиер на Румъния, спазиха обещанието си да не включват в кабинета компрометирали се хора.

Въпреки че повечето от министрите са непознати от политическа гледна точка, те са заможни хора с доходи над 100 000 евро. Начело на правителството, пример как се правят пари, дава самият Търичану, задминат по богатство от двама от заместниците си - Джеордже Копос (от Румънската партия на хуманистите) и Адриян Видяну (от Демократическата партия).

Копос е собственик на футболния клуб Рапид. От скоро политиката е негово хоби и той беше избран за сенатор след парламентарните избори на 28 ноември. Видяну е част от тези депутати, които са преминали през всички парламенти от 1990 година досега, посочва в. Адевърул, цитиран от БТА.

Определеният за финансов министър Йонуц Попеску от Националнолибералната партия е 40-годишен, работил е като журналист, а за кратко и като правителствен говорител. Според данните на имуществената му декларация той притежава четири апартамента, 800 кв. метра земи и акции от 22 търговски дружества.

Определеният за бъдещ министър на европейската интеграция на Румъния е 29-годишната Кристина Първулеску, която в момента заема поста директор на Дирекция външни кредити в столичното кметство.

Голямата изненада в оповестеното ново правителство на Румъния е броят на младите хора в него, коментира вестник Евениментул зилей. В кабинета има няколко министри едва прехвърлили 30 години, получили професионалната си подготовка след 1990 година и нямащи никакво комунистическо минало, допълва изданието.

Споделяне

Още от Балкани