Богати руснаци питат Кремъл могат ли да се върнат от Лондон

Кремъл: Само руският закон може да осигури гаранции на бизнесмените

Борис Титов

Богати руснаци, които се укриват от руското правосъдие във Великобритания, са писали на президента Владимир Путин да го питат могат ли да се върнат у дома без да се страхуват да бъдат арестувани. Руският бизнес омбудсман Борис Титов заяви, че списък с поне десет бизнесмени, които искат да напуснат Лондон, е бил предаден на Кремъл, пише британският в. "Таймс".

В понеделник от Кремъл съобщиха, че още не са получили нищо. "Знаем, че Лондон е място, където живеят мнозина хора, които не са в добри отношения със закона в нашата страна", каза в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ако писмото бъде получено, ръководството ще го разгледа или ще го пренасочи към "службите, които са имали или имат въпроси към тези граждани", увери той.

"Най-добра гаранция (за такива предприемачи) е действащото законодателство на Русия и в случая това не е прерогатив на президента", каза Песков пред журналисти в отговор на въпроса дали Владимир Путин ще може да даде някакви гаранции на пожелалите да се завърнат руски бизнесмени.

Той допълни, че към момента президентът не възнамерява да разглежда възможността за амнистия на бизнесмени, които имат проблеми с руските закони.

Титов направи изявление в Лондон, след като в събота "Таймс" съобщи, че Върховният съд на Великобритания се готви да произнесе нови заповеди във връзка с "необяснимо богатство", като процедурата позволява изземване на съмнителни авоари, докато бъде обяснен произходът им.

Руският бизнес омбудсман разкритикува въвеждането на новите мерки, които според него ще увредят репутацията на Лондон като убежище на състоятелни чужденци.

"Таймс" се позовава на източници, според които проверките по-скоро ще засегнат руски и азербайджански правителствени чиновници, които владеят недвижимости в Лондон, отколкото противници на Кремъл.

Борис Титов съобщи на 3 февруари във Фейсбук за състоялата се среща с бивши руски предприемачи. "В Родината на всеки от тях е заведено дело. Най-често - съвършено необосновано, за да му се оказва натиск или да му се отнеме бизнесът. Всички те искат да се върнат у дома, да работят и да не се чувстват в опасност", пише Титов и уточнява, че бизнесмените са се обърнали към него за юридическа защита. Според него въпросът не е само как тези хора да бъдат защитени от незаконно преследване, а да се промени системата на съдопроизводство в Русия.

"Аз съм уверен, че съдебните дела на хората от списъка трябва да бъдат преразгледани", твърди Титов.

По думите му списъкът, изпратен на Путин, не е окончателен, защото постъпват нови искания за включване в него. Титов не назова имена, но според изтекла информация на срещата с него са били основателят на "Евросет" Евгений Чичваркин, съоснователят на Mr. Doors Максим Валецкий,бившият собственик на банка "Траст" Иля Юров, съсобственикът на холдинг "Марта" Георгий Трефилов, бившият вицепрезидент на "Роснефт" Анатолий Локтионов и съсобственикът на лондонските ресторанти "Global Craftsmen Group" Роман Зелман, брат ресторантьора Михаил Зельман.

Руското издание РБК се позовава на двама участници в срещата при руския бизнес омбудсман Борис Титов, потенциален кандидат за президентския пост на изборите през март. Според тях Титов предупредил, че без Путин "всичко ще бъде по-лошо", но същевременно лобирал и за своята Партия на растежа, която го излъчи за кандидат-президент. Омбудсманът е потвърдил пред изданието, че според него без Путин Русия би била застрашена от "Майдан и украински сценарий".

Според политолози Титов изпълнява ролята на посредник за нормализиране на отношенията между руските бизнесмени в чужбина и властта в Москва. Омбудсманът е убеден, че икономическите спорове "трябва да бъдат решавани не в полето на наказателното, а единствено в полето на гражданското право", посочва всекидневникът.

Действията на Титов се вписват в курса на Кремъл към национализация на елитите, коментира аналитикът Дмитрий Фетисов. Според него Москва ще прави всичко възможно, за да върне в родината руските капитали - предвид предположението, че непубликуваната част от т. нар. кремълски списък съдържа данни за активите на руския елит в чужбина.

Публикуваният на 30 януари доклад на американското министерство на финансите включва 210 души - практически цялото федерално ръководство на Русия и голяма част от бизнес елита. Според Вашингтон тези хора са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин.

По думите на Фетисов Кремъл се стреми да върне руските капитали в Русия, за да избегне натиск върху едрия бизнес от страна на Запада, "особено на фона на евентуално втвърдяване на антируските санкции". Според него Титов разбира това или действа "по молба директно от Кремъл".

Санкциите намалиха възможността за привличане на западни пари в руската икономика, затова Москва е принудена да създава условия за връщане на капиталите в страната, добавя наблюдателят Андрей Орлов.

Според него руските власти може би са предложили на Титов да мотивира предприемачите бегълци с гаранции, че ще останат на свобода, ако "се върнат в Русия заедно с инвестициите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?