Богатите германски провинции са изплатили на по-бедните рекордни субсидии

Изглед от Мюнхен, Бавария

По-богатите германски провинции са прехвърлили на по-бедните рекордни субсидии миналата година, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от ДПА.

Общо 11,2 млрд. евро са били прехвърлени според германския закон за изравняване на финансирането на провинциите, което е увеличение с 5,3 на сто на годишна основа.

Целта на закона е да изравни условията за благоденствие в цялата страна, като изисква по-богатите провинции, разположени основно в Южна и Западна Германия, да прехвърлят пари към по-бедните на изток и на север.

Противници на схемата твърдят обаче, че тя субсидира лоши практики и забавя реформите в региони със слаба икономика, най-вече в бившите комунистически източни провинции.

Южната провинция Бавария е изплатила най-големи суми миналата година, прехвърляйки 5,89 млрд. евро.

Югозападната провинция Баден-Вюртемберг и Хесен, където е разположен германският финансов център Франкфурт, също са големи вносители с принос от съответно 2,8 млрд. евро и 2,5 млрд. евро.

Хамбург миналата година за първи път е станал нетен вносител, прехвърляйки на други провинции 40 млн. евро.

Най-големият получател на средства е столицата Берлин - към града със статут на отделна провинция са били насочени 4,2 млрд. евро или 37,8 процента от общите плащания по схемата.

Споделяне

Още от Европа