Богатите германски провинции са изплатили на по-бедните рекордни субсидии

Изглед от Мюнхен, Бавария

По-богатите германски провинции са прехвърлили на по-бедните рекордни субсидии миналата година, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от ДПА.

Общо 11,2 млрд. евро са били прехвърлени според германския закон за изравняване на финансирането на провинциите, което е увеличение с 5,3 на сто на годишна основа.

Целта на закона е да изравни условията за благоденствие в цялата страна, като изисква по-богатите провинции, разположени основно в Южна и Западна Германия, да прехвърлят пари към по-бедните на изток и на север.

Противници на схемата твърдят обаче, че тя субсидира лоши практики и забавя реформите в региони със слаба икономика, най-вече в бившите комунистически източни провинции.

Южната провинция Бавария е изплатила най-големи суми миналата година, прехвърляйки 5,89 млрд. евро.

Югозападната провинция Баден-Вюртемберг и Хесен, където е разположен германският финансов център Франкфурт, също са големи вносители с принос от съответно 2,8 млрд. евро и 2,5 млрд. евро.

Хамбург миналата година за първи път е станал нетен вносител, прехвърляйки на други провинции 40 млн. евро.

Най-големият получател на средства е столицата Берлин - към града със статут на отделна провинция са били насочени 4,2 млрд. евро или 37,8 процента от общите плащания по схемата.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?