Нека ядат блини

Богатите руснаци ще се лишат от луксозни вносни храни заради ембаргото на Путин

Богатите руснаци ще се лишат от луксозни вносни храни заради ембаргото на Путин

Нека да ядат блини. Заможните руснаци ще трябва да се простят с любими ястия като австралийски стек и суши с норвежка сьомга, както и да плащат повече за заместващи ги продукти, заради ембаргото, наложено от Владимир Путин, съобщава агенция Блумбърг.

Путин нареди да бъде спрян вносът от САЩ, Европейския съюз, Норвегия, Канада и Австралия на месо, риба, зеленчуци, сирене и млечни продукти, като призова те да бъдат заменени с местна продукция. Забраната е въведена срещу държави, които наложиха санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

"Това е изключително трудна ситуация за ресторантьорския бизнес, тъй като 50 процента от използваните продукти са вносни", заяви Елена Мазур, говорител на "Росинтер ресторантс холдинг". "Забраната ще повиши цените, докато не бъдат намерени алтернативни доставчици", допълни тя.

Миналата година Русия е внесла харни и селскостопански продукти за 43 млрд. долара, по данни на правителствената статистика. Продуктите от забранителния списък съставляват 25 млрд. долара от общия внос, според Capital Economics.

Някои продукти, които е трудно да бъдат заместени – като испанска шунка, италианско сирене Grana Padano и сушени на слънце домати, може да изчезнат от менютата или да станат дефицитни, според "Росинтер", която е единственият публично търгуван редострантьорски оператор, с 370 ресторанта.

По-високите цени може да доведат до намаляване на клиентите и заведенията ще трябва да използват "максимум креативност", за да се адаптират, коментира Елена Мазур. Клиентите ще трябва да се задоволят с повече местни продукти като блини – традиционните руски банички.

"Сега ще сме принудени да купуваме по-лошокачествено месо на по-високи цени", отбелязва Залина Абдусаламова, директор на московската компания Kings Meat, която снабдява с месо хотелите Marriott, Radisson и Novotel.

Свинското месо вече поскъпна с 50% през тази година, каза тя.

"Русия не произвежда свинско с необходимото качество. Нас вече ни храни Беларус, но това е малка страна, тя няма колбаси за цяла Русия", допълва Абдусаламова.

Руският франчайз оператор на веригата пицарии Papa John, която има 74 заведения, може да замрази плановете си за експанзия, тъй като забраната върху вноса повишава цените, заяви изпълнителният директор Крис Уайни. Компанията има и други опции, да мине на моцарела от Аржентина, например, която е с 15% по-скъпа.

Той ще търси и местни доставки, които да заменят колбасите от ЕС. Много месопреработвателни фирми в Русия зависят от европейския внос, тъй като местното производство на говеждо не е много развито.

Целта на Путин с тази мярка е да постави под натиск долара и да се опита да стимулира местните производители, но междувременно засегнати ще бъдат много обикновени хора и няма гаранции, че мярката ще проработи, коментира Крис Уайни.

Ако се вземе под внимание историята на Съветска Русия, черният пазар процъфтява във времена на недостиг на стоки – и елитът, който разполага с пари, винаги успява да си ги поръча и да се храни и пие добре.

Много от обикновените руснаци не обръщат внимание на ембаргото или го поддържат, предават кореспондентите на Блумбърг. "Продоволствената забрана нас няма да ни засегне", казва 35-годишна учителка, която си купува руско сирене и си отглежда зеленчуци в градината.

На друго мнение обаче са инвеститорите. Индексът Micex се понижи до тримесечен минимум, а рублата отслабна с 0.4% - -най-ниският показател от март насам.

Блумбърг отбелязва, че дори храните и зеленчуците да поскъпнат, това едва ли ще се отрази на обществената подкрепа към Владимир Путин, която през август достигна 87%, по данни на "Левада-център".

Споделяне

Още от Свят