Богатите страни са купили прекалено много ваксини срещу коронавируса, заяви Амнести

Богатите страни са купили прекалено много ваксини срещу коронавируса, заяви Амнести

Богатите страни са си осигурили достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да ваксинират населението си близо три пъти до края на 2021 г., което може да лиши от ваксини милиарди хора в по-бедни райони, алармират "Амнести интернешънъл" и други неправителствени организации, цитирани от Ройтерс.

"Амнести" и други организации, като Оксфам, Frontline AIDS, Global Justice Now призоваха правителствата и фармацевтичната индустрия да вземат мерки, за да гарантират, че интелектуалната собственост на ваксините ще бъде споделена.

Световната здравна организация също призова неведнъж правителствата да направят "общественодостъпна" ваксина. СЗО подкрепи глобалната програма COVAX, която цели да гарантира справедливо разпределение на ваксините. Към нея се присъединиха 189 страни, но не и САЩ и някои други, които сключиха с производителите двустранни сделки.

"Близо 70 бедни страни ще могат да ваксинират следващата година само един на 10 души срещу КОВИД-19, ако не се предприемат спешни мерки. Нови данни показват, че богати страни, представляващи само 14 на сто от населението на света, са закупили 53 на сто от всички най-обещаващи ваксини", заяви "Амнести интернешънъл".

Според правозащитната организация страната, купила най-голям брой ваксини е Канада, която си е осигурила достатъчно дози да ваксинира всеки свой гражданин пет пъти. Организацията призова да бъде подкрепено предложението, направено на среща на Съвета на СЗО, да се отмени правото на интелектуална собственост за ваксините, тестовете и методите за лечение на Covid-19.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?