Богатите страни се борят с коронавируса, но реакцията на Африка жъне похвали

Вирусологът Джон Нкегасонг

На лекция пред свои колеги вирусологът Джон Нкегасонг показа кадри, които едно време преследваха Африка и корица на списание, която я обявява за "Безнадеждния континент". След това той цитира първия президент на Гана Кваме Нкрума: "Ясно е, че трябва да намерим африканско решение на проблемите ни и то може да бъде намерено само в африканското единство."

Пандемията от коронавируса разби глобалните отношения. Като директор на Африканския център за контрол и превенция на заболяванията обаче Джон Нкегасонг помогна 54-те страни в Африка да се обединят в съюз, който е хвален, че реагира по-добре на пандемията от някои богати страни, включително САЩ.

Той е бивш служител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и е създал африканската версия на тази агенция по подобие на бившата си служба. Нкегасонг страда, като гледа битката на американското ведомство. В интервю за АП той не посочи поименно президента на САЩ Доналд Тръмп, но спомена "фактори, за които всички знаем".

В момент, когато в САЩ вече над 200 000 души са починали от Ковид-19, а в света те са вече близо 1 милион, случаите в Африка достигат плато. Потвърдените 1,4 милион заразени на континента като бройка са далеч от предричания ужас. Очаква се тестовете за антитела да изкарат наяве много повече заразени, но повечето случаи са асимптоматични. Има само малко над 33 000 потвърдени смъртни случая на континента с население от 1,3 милиарда.

"Африка върши правилно много неща, за разлика от останалия свят", каза Гейл Смит, бивша администраторка в Американската агенция за международно развитие. Тя изумено гледа как Вашингтон се затваря в себе си вместо да води света. Африка обаче "е чудесна история, която заслужава да бъде разказана".

Нкегасонг, който вчера получи награда на фондацията "Гейтс" като "неуморен борец за глобално сътрудничество", е най-известното лице на континента в тази област. Роденият в Камерун вирусолог настоява, че Африка може да се справи с Ковид-19, ако ѝ се даде шанс.

Първоначалните модели предвиждаха, че голям брой африканци ще умрат, каза Нкегасонг. Африканският Център за контрол и превенция на заболяванията реши да не прави прогнози. "Когато разгледах данните и предположенията, не бях убеден", каза той.

Здравни експерти сочат ниската средна възраст на африканското население като фактор Ковид-19 да не е взел повече жертви, както и бързото въвеждане на карантини и късната поява на вируса.

"Имайте търпение. Все още не знаем много неща", каза Нкегасонг. Той предупреди да не се изпада в самодоволството, като отбеляза, че един-единствен заразен може да предизвика нов пик.

Като водещ представител на общественото здравеопазване на Африка и ръководител на създадена едва преди три години агенция, той се хвърли в надпреварата за медицинска екипировка, а сега и за ваксина. В началото е бил шокиран.

"Сривът на глобалното сътрудничество и неосъществилата се международна солидарност изтласкаха Африка извън диагностичния пазар. Ако Африка загуби, губи целият свят", написа Нкегасонг в сп. "Нейчър" през април.

Доставките постепенно се подобриха и африканските страни са направили 13 милиона теста, обхванали 1 процент от населението на континента. Идеалното е обаче по 13 милиона теста на месец, каза Нкегасонг.

Той и други африкански лидери са преследвани от спомена за 12-те милиона африканци, които са умрели през десетилетието, изминало, преди до континента да стигнат достъпните лекарства за ХИВ. Това не трябва да се повтаря, каза той.

Тази седмица рекорден брой световни лидери ще участват онлайн в най-голямата глобална проява от появата на Ковид-19 - Общото събрание на ООН. Ако Нкегасонг можеше да се обърне към тях, щеше да каже следното: "Трябва много да внимаваме историята да не ни запомни като застанали от грешната ѝ страна."

Очаква се африканските лидери да кажат в общи линии същото. "Пандемията от Ковид-19 показа, че нямаме друг избор освен да разчитаме едни на други", заяви в понеделник пред събранието президентът на Гана Нана Акуфо-Адо.

Нкегасонг приканва африканските страни да не чакат помощ и отхвърля образа на континента като протегнал просешка паничка. Парите са си тук, каза той.

Опирайки се на тази идея, държавния и частен сектор в Африка създадоха платформа за покупки онлайн, за да съсредоточат способността си за преговаряне. Тя е лансирана от Африканския съюз за директни покупки от производителите. Правителствата могат да я разгледат и да купят комплекти за бързи тестове, маски N95 и респиратори, като някои от тези неща сега се произвеждат в Африка чрез друга кампания, подкрепена от държавните глави.

Карибските страни се впечатлиха от видяното и се включиха.

"Това е единствената част на света, за която ми е известно, че е изградила верига на доставки", каза Гейл Смит.

При избухването на пандемията само две африкански страни можеха да тестват за коронавируса. Сега го могат всички. Нкегасонг е шокиран колко много информация не стига до страните членки, затова Африканският Център за контрол и превенция на заболяванията организира онлайн обучение за всичко - от безопасна работа с телата на починалите до геномното проследяване.

"Гледам Африка, гледам САЩ и, честно казано, съм по-оптимистичен за Африка заради лидерите и полагането на максимални усилия въпреки ограничените ресурси", каза Сема Сгайер, директор на фондацията "Сурго", която изготви индекс на уязвимостта от Ковид-19 за всеки регион. Тя каза това въпреки скока в броя на заразените в Африка преди няколко седмици.

Следващият спешен въпрос са ваксините за Ковид-19. Африканските страни организираха конференция, на която настояха за равнопоставен достъп и обсъдиха производствени варианти, за да прекратят почти пълната си зависимост от външния свят. Те започнаха да извършват клинични изпитания от последен етап, каквито отдавна се правят извън континента, като си поставят за цел те възможно най-скоро да станат 10.

Нкегасонг каза, че Африка се нуждае от поне 1,5 милиард дози ваксини, достатъчно за да се обхванат 60 процента от населението за "стаден имунитет" с двете дози, които вероятно ще са необходими. Това ще струва около 10 милиарда долара.

Световната здравна организация казва, че Африка трябва да получи поне 220 милиона дози чрез международната инициатива за разработване и раздаване на ваксината КОВАКС.

Това е добре дошло, но не е достатъчно, каза Нкегасонг.

Следващото му препятствие е как да достави дозите из целия огромен континент, който има най-лошата инфраструктура в света. Под половината африкански страни имат достъп до модерни здравни заведения, каза той.

Последиците от Ковид-19 са опустошителни за Африка, от образованието до икономиката и борбата с други болести. Нкегасонг планира голяма конференция догодина, на която да окаже натиск на страните съществено да увеличат разходите си за здравеопазване, преди да се е появила следващата пандемия.

"Ако не направим това, нещо определено не ни е наред", каза той.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?