Според данните, декларирани от самия него пред Сметната палата

Богатството на Делян Пеевски е все така необяснимо скромно

Николай Бареков е най-богатият политик у нас, а крупният вложител в КТБ Вежди Рашидов загуби доверието си в банките

Снимка: БГНЕС

Младият успял мъж, както сам определя себе си депутатът от ДПС Делян Пеевски, за поредна година не успява да разшири богатството си и то остава все така необяснимо скромно, на фона на иначе демонстрираните от него завидни финансови възможности.

Злополучно отказалият се от председателския пост в ДАНС през лятото на 2013 г. следовател сега е изпратил уведомление до Сметната палата, че през миналата година не е настъпила никаква промяна в имущественото му състояние.

Точно в този период от време Пеевски на два пъти беше на разпит в столичното следствие по повод "по грешка" образуваното от прокуратурата дело за опита за убийството му. При тези свои посещения депутатът се появи пред чакащите го журналисти с бронирано БМВ, 7-ма серия, придружавано от един "Ленд Роувър" и един "Фиат", пълни с телохранители. На ръката на Пеевски пък проблясваше часовник, силно приличащ на златния "Calibre de Cartie", чиято цена е около 37 000 евро.

По време на зачестилите медийни изяви на депутата заради тежкия разрив в отношенията му с Цветан Василев, той на няколко пъти призна, че "семейството му" притежава медийна империя. Това обстоятелство обаче за поредна година не дава никакво отражение върху имуществената декларация на ДПС кадъра.

За последно Пеевски информира подробно Сметната палата за състоянието си през март 2013 г. заради разпускането на 41-ия парламент. Тогава той посочваше, че притежава три имота в София – апартамент с два гаража с площ 262 кв. м., закупен през 2002 г. за 50 000 лева, жилище с площ 45 кв. м., придобито през 2003 г. срещу 29 763 лева и къща с двор с обща площ 600 кв. м., купена през 2004 г. за 72 500 лева.

Личният автомобил на депутата пък беше повече от скромен – "Опел Омега", купен за 1000 лева през 2003 г. Освен това Пеевски бе декларирал влог от 52 756 лева, който до края на 2013 г. впоследствие набъбна с още 17 056 лева. Оттогава насам богатстовото на Пеевски е в застой.

Рашидов вече няма влогове, доходите на Бареков летят нагоре

В застой изглежда са и авоарите на културния министър Вежди Рашидов, който се превърна в своеобразен говорител на вложителите с негарантирани депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Въпреки че не искаше да съобщи публично с колко пари е изгорял, се оказа, че към момента на затварянето на банката – 20 юни 2014 г., е имал на влог с над 2.5 млн. лв.

Още над 1.8 млн. лв. са били по сметки на фирмата на сина му – "Ню Дизайн Айдиъс". Рашидов призна, че е успял да спаси част от средствата си чрез цесии, а финансовият министър Владислав Горанов обеща да разследва това и да бъде безкомпромисен, ако има такова нещо.

Изглежда скулпторът тотално е загубил доверието си в банковата система, тъй като според декларацията му за 2014 г. вече няма нито лев на влог, а отчита само доходи от 71 000 лв. от други дейности.

На другият полюс е евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков, който декларира почти 4 милиона лева през миналата годин. Това, на практика, го прави българският политик с най-солидни финансови възможности според данните на Сметната палата, което е интересен факт на фона на признанията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че инвестирал в политическия му проект.

След миналогодишния рекорд от изкарани 1 млн. лв. от тогавашния председател на надзора на "Българския енергиен холдинг" Георги Христозов, сега Бареков вдига мизата с изработените близо 4 млн. лв. В сумата не влизат парите от заплатата му на евродепутат. В същото време Бареков декларира в брой едва 50 000 лв. и още около 35 000 лв. в банкови влогове.

Мария Календерска раздала заеми за 1.3 млн. лв.

Партньорката му Мария Календерска, която ще е и кандидат за кмет на София, пък е раздала лични заеми неясно на кого за близо 1.3 милиона лева. Тя има да прибира тези пари от различни "местни лица". Пресцентърът на "България без цензура" уточни, че Календерска е взела на заем сумата, а не я е дала, но това не е видно от декларацията ѝ.

Николай Бареков декларира три договора за разпореждания с вземания - 272 214 лв. от "Ковър Груп", малко над 1 млн. лв. от "Инвестиция БГ" и 105 667 лева от Imperia GmbH. Бареков има да получава и над 20 000 лв. от Европейския парламент за командировки.

Евродепутатът си е купил 500 акции от "Ноу Фрейм Медия България" ЕАД и в същото време е продал 499 акции от "Би Медия Груп" АД за 50 000 лв.

Миков с акции в "Енерго-Про" и "Химимпорт"

Лидерът на БСП Михаил Миков пък се оказа притежател на солидно количество акции, включително в собственика на електроразпределителната мрежа в Североизточна България "Енерго-Про" и емблематичния холдинг "Химимпорт". За разлика от колегата си Георги Кадиев, който когато се изказва по енергийни теми в парламента обявява, че е в конфликт на интереси заради бизнеса на съпругата му, свързан с търговия с ток, Миков досега не е правил това.

Единият от зам.-министрите на енергетиката Николай Николов и съпругата му имат общо 11 кредитни карти за близо 200 хил. лв. и в същото време обявяват като налични средства малко над тази сума.

Като цяло министри, шефове на агенции и лидери на партии обявяват придобити апартаменти, къщи, влогове за десетки и в редки случаи стотици хиляди левове, спестени най-вече от заплати и командировъчни, сериозни заеми и доволно количество кредитни карти.

Сергей Станишев бледнее пред състоянието на жена си

Новоизбраният лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е беден, а семейното състояние зависи от съпругата му - той има едва около 57 000 лв. от заплати и спестявания, докато Моника Станишева освен спестяванията от около 30 000 лв. има дивиденти за 60 000 лв., както и да получава пари по предоставен заем на "Компас комюникейшънс - София" в размер на 464 400 лв. и на друг заем на Актив груп ЕООД от 302 000 лв.

Уведомления, че не е настъпила промяна в имотното им състояние, са подали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, министрите на здравеопазването Петър Москов, на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на финансите Владислав Горанов, както и шефът на Митниците Ваньо Танов.

Томислав Дончев спестил от заплата и командировки 55 хил. евро

Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев обаче е спестил през миналата година над 55 хил. евро от заплата като евродепутат, какъвто беше до преди да влезе в кабинета на ГЕРБ, и от командировъчни до Европейския парламент.

Заместник министър-председателят Меглена Кунева е обявила само 24 хил. лв. приходи от други длъжности извън заеманата.

Президентът със скромни доходи миналата година

Президентът Росен Плевнелиев, който влезе във властта като милионер, е декларирал за 2014 година една сметка от около 10 000 лв., спестени от заплати. Освен това има влог в чужбина с около 18 500 лв. от увеличение на стойност на ценни книги и още един влог с около 6000 лева от дивидент. Съпругата му Юлиана Плевнелиева е декларирала сметка с около 5000 лева от инвестиция във взаимен фонд.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е обявила влог от 72 779 лв. от обезщетение за освобождаване от съдебната система и заплати. Тя има още един влог с около 143 317 лв., като средствата са със същия произход.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е спечелил 55 000 лв. като заместник-председател на ГЕРБ. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев има доходи от също 55 000 лв. извън тези от депутатски заплати.

Лидерът на БСП Михаил Миков притежава доста акции. Той си е купил 550 акции в "Химимпорт". Освен даловете в този знаков български холдинг, Миков има акции още в "Енемона" (1075 акции), "Енерго-Про Мрежи" (17), "Агрия груп холдинг" (50), "Парк АДСИЦ" (6605), "Трансстрой Бургас" (2), "Ломско пиво" (2000), "Българска роза – Севтополис" (1015), "Медика" АД (700), "Елхим-Искра" (992) и ЗАИ АД (3400). Интересното в случая е, че общата цената на тези акции в декларацията на Миков е 167 лева, от които 146 лева струват акциите на "Енерго-Про".

Лютви Местан върнал лизинговото "Волво"

Лидерът на ДПС Лютви Местан декларира, че е върнал взетия на лизинг автомобил "Волво". Той и съпругата му Ширин имат банкови влогове за общо 63 000 лева.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов има банков влог за 13 000 лева. Неговият колега в Патриотичният фронт Валери Симеонов държи в брой сериозната сума от 80 400 лева. Той явно няма голямо доверие в банките, защото има влог за само 12 590 лева. Собственикът на "Скат" е спечелил 237 226 лева през миналата година от заплати в телевизията, отделно е декларирал и дивиденти за 135 800 лева.

На този фон лидерът на "Атака" Волен Сидеров декларира единствено, че има 3600 лева в брой.

Съпредседателката на БДЦ и сестра на фамозния бизнесмен Христо Ковачки - Красимира Ковачка, има влогове за 31 400 лева. Нейният колега в БДЦ Светлин Танчев е уведомил Сметната палата, че няма промяна в имотното си състояние.

Военният министър Николай Ненчев е декларирал апартамент в София и къща с двор в село Кукорево. Има един влог с около 15 000 лева, спестени от заплата.

Външният министър Даниел Митов е наследил апартамент в София и има няколко влога с общо около 250 000 лева, спестени от заплата.

Министърът на образованието Тодор Танев е декларирал един апартамент в София на негово име и още един на името на Албена Танева. През 2002 година е придобил къща в Дуранкулак за 1400 лева. Няма влогове, но има кредит за 6900 лева.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев за 2014 година е декларирал единствено близо 120 хиляди лева доходи извън заеманата от него длъжност.

Шефът на БНБ Иван Искров обявява свои на жена му Гинка 60 хил. лв. на влог, заместникът му Калин Христов има близо 133 хил. на депозит, а отстраненият от Централната банка подуправител Цветан Гунев декларира два апартамента в София и кредити за 8 хил. лв.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев отчита влог от 26 хил. лв. и кредитна карта за 60 хил. лв.

Зам.-министър по енергетиката притежава 7 кредитни карти

Солидното количество от седем кредитни карти за общо 160 хил. лв. декларира зам.-министърът на енергетиката Николай Николов,който е специалист по корпоративни финанси и сливания. Съпругата му Елиза пък има четири кредитни карти за 38 хил. лв., а двамата общо държат налични над 200 хил. лв.

Енергийният министър Теменужка Петкова го кара доста по-леко с две кредитни карти за общо 10 хил. лв., спестени 20 хи лв. и апартамент от 60 кв. в София, купен през 2001 г. с кредит за 20 хил. лв. Другият ѝ заместник Жечо Станков, който бе бургаски общински съветник, отчита собствен апартамент с таван в Бургас и кредит за 68 хил. лв., а третият – Антон Павлов, декларирала апартамент в София от 49 кв., купен за 46 хил. лв. и къща и парцел в годечкото село Разбоище

Новият шеф на енергийния регулатор Иван Иванов и съпругата му имат три апартамента в София, един в Пловдив, както и част от къща в Кюстендил. Той има на влог 70 хил. лв. Заместничкат му Евгения Харитонова обявява 78 хил. лв. в банка.

Скромните 7 хил. лв. от друга стопанска дейност изкарал през миналата година икономическият министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, който отделно държи на влог 7 хил. лв.

Земеделският министър Десислава Танева също го дава скромно – има само два парцела в Перник, намалила е спестяванията си 11 хил. лв. и е изкарала близо 40 хил. лв. от прехвърляне на имущество и 26 хил. лв. от друга стопанска дейност.

Само 3 хил. евро в банка отчита министърът на туризма Николина Ангелкова, шефът на Фонд "Земеделие "Румен Порожанов обявява налични 35600 лв., и в банка 13 хил. лв. и също толкова долара.

Правосъдният министър Христо Иванов има апартамент от 144 кв.м. В София придобит през 1997 година от наследство. Жената му има ателие от 70 кв. м. Пак в столицата, купен с пари от работна заплата. Иванов има стара Опел Астра. Семейството има банкови влогове за 275 000 лева, но огромна част от влоговете са на името на съпругата му. Самият Иванов има влог за 2900 лева.

Шефът на подслушването с най-много спестявания по върховете на службите

Председателят на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов, ръководещ използването на специалните разузнавателни средства (СРС) след реформата в сектор "Сигурност" при кабинета "Орешарски", е декларирал най-много спестявания през м.г. от всички свои колеги по върховете на службите.

Заедно със съпругата му Весела Китова те притежават осем банкови влога в различни валути на обща стойност от близо 184 000 лева, както и налични спестявания от 5000 лева. Освен това семейството има апартамент в София с площ от 80 кв. м., както и две къщи с дворове в Горубляне и Нови Искър. На името на съпругата на шефа на ДАТО са декларирани и седем ниви в Нови Искър и столичните квартали "Младост" и "Панчарево".

Най-близко до финансовото състояние на Китов е бившият шеф на военното разузнаване Веселин Иванов, който бе уволнен от министъра на отбраната Николай Ненчев заради отказа му да предаде архива на службата от времето на ДС на комисията по досиетата. Той е декларирал няколко банкови влога на семейството си на обща стойност от 96 662 лева. Освен това притежава два апартамента в София, част от къща в Ботевградско и ниви и ливади в община Правец.

Наследникът на Иванов начело на служба "Военна информация" и бивш служебен вътрешен министър Йордан Бакалов декларира апартамент и гараж в столицата, етаж в от къща и гараж в Асеновград, две къщи в Рила, както и имот с временна постройка в община Баните. Той е спестил 7500 лева, както и ипотека за 30 000 евро.

Далеч по-скромно е имуществото на новоназначения председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев, който е декларирал 4 банкови влога – от по 22 000 евро, 6000 лева, 2500 евро и 14 800 лева. Той притежава и апартамент в столицата с площ 65 кв. м., закупен през 2000 г. за 3755 лева.

Предшественикът му Владимир Писанчев пък е декларирал само един влог от 8790 лева. Зам.-шефът на ДАНС Недялко Недялков има ипотечен кредит за 45 000 евро, както и два апартамента в София с площ – съответно от 89 кв. м. и 31 кв. м.

Ръководителят на цивилното разузнаване – Националната разузнавателна служба (НРС) – Драгомир Димитров, е вписал в декларацията си до Сметната палата само един апартамент с двор в София с площ 373 кв. м., закупен през 2004 г. за 42 000 лева. Той има още влог от 3900 евро и заем за 28 000 лева.

Силовият вицепремиер Румяна Бъчварова притежава една втора част от вила в Белица с площ 740 кв. м., както и два влога от по 7100 евро и 10 000 лева. Главният секретар на МВР Георги Костов пък е изпратил уведомление до Сметната палата, което означава, че през 2014 г. не е настъпила промяна в досегашното му имуществено състояние.

Шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски има 5000 лева спестявания. Той е декларирал и кредит от 10 000 лева на съпругата му Димитрина Терзийска. Семейството на временния ръководител на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък притежава влогове на обща стойност от 12 653 лева.

Тримата големи на Темида със солидни влогове и имоти

Главният прокурор Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова, която също е нотариус, са инвестирали в ниви и гори край Асеновград за общо 110 000 лева. Двамата имат банкови влогове за около 90 000 лева и 47 000 евро.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е придобил през 2014 година от дарения 1/6 от два апартамента, гараж, магазин и парцел в София. По същия начин е получил 1/6 от две коли – Форд Фокус и БМВ. Той има банкови влогове за 24 550 лева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев и съпругата му са си купили през миналата година апартамент от 121 кв.м. в София за 137 000 лева. Съпругата на председателя Нели Лукова, която е нотариус, има банкови влогове за 220 000 лева, а Колев за 22 000 лева.

Скандалната съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова е декларирала, че през изминалата година няма промяна по имотното ѝ състояние. Бившата шефка на съда Владимира Янева е обявила единствено банков влог за близо 132 000 лева на мъжа ѝ Илия Манолев. Съдия Богдана Желявска не е отбелязала някакви придобивки за 2014 година.

Жената на шефа на Софийската градска прокуратура Христо Динев Силвия Динева обаче е извършила няколко добри сделки с автомобили. Тя е купила два луксозни джипа Infini FX35 и Volvo XC90 твърде изгодно – за общо 24 400 лева. После ги е продала за 38 000 лева. Самият Христо Динев е отбелязал, че има кредитна карта с лимит от 20 000 лева.

Общо 7060 декларации са били подадени от висши чиновници. 42 задължени лица не са обявили имотното си състояние в законния срок до 30 април на текущата година. Те са заплашени с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение санкцията е от 2500 до 5000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?