Богоев и "Търговска лига" спорят за дълговете на болниците

Министерството на здравеопазването и "Търговска лига" - един от най-големите доставчици на лекарства, подновиха спора за дълговете на болниците за медикаменти.

В сряда от "Търговска лига" съобщиха, че здравното ведомство не е изпълнило обещанието си да преведе 9 млн.лв. допълнително на болниците за разплащане на дълговете им към дистрибуторите на лекарства. Това обещание бе направено, след като търговците на лекарства заплашиха, че ще спрат доставките на медикаменти за лечебните заведения. От "Търговската лига" обвиняват министерството в лъжа, тъй като преди два дни обяви, че е превело 17 млн.лв. на болниците, а ден по-късно уточни, че парите не били целево за лекарства, а за цялостната издръжка на заведенията, според методиката за тяхното финансиране.

От Министерство на здравеопазването пък твърдят, че дълговете на болниците към "Търговска лига" не са 20 млн., както пресмята дружеството. Задълженията за лекарства, за чието изплащане е настъпил падежът, са само около 4 милиона лева.

В сряда от ведомството отново съобщиха, че нямат неразплатени задължения към "Търговска лига" и министър Славчо Богоев не е обещавал да изплати на фирмата 2 млн. лв. за доставки по централна поръчка за 2003 г.

От ведомството заявяват, че преведената от тях редовна субсидия на болниците им позволява нормално да се разплащат със своите доставчици.

"Заявяваме, че няма опасност от изпадане в несъстоятелност на болници поради финансови затруднения, свързани с плащанията им за лекарства", се казва в официалното съобщение на МЗ.

Споделяне

Още от България