Богоев обеща обществен диспут, преди пациентите да доплащат официално в болниците

Преди да се въведе системата на доплащане от пациентите в болниците, тя ще бъде подложена на обсъждане в обществото, обеща в петък министърът на здравеопазването Славчо Богоев, в отговор на актуален въпрос от депутатите Пламен Кенаров и Борислав Китов за доплащането по клиничните пътеки.

Основната цел на системата на доплащането е да се постигне заинтересованост на пациентите да не приемат безкритично оказваната медицинска услуга, е позицията на Богоев.

Той обясни, че лекарите имат стремеж да хоспитализират все повече пациенти, дори когато лечението може да се осъществи в домашни условия. От своя страна, болните също продължават да третират медицинското обслужване като "безплатно" и да оказват постоянен натиск за все по-голям обем и все по-скъпо обслужване. Това създава значителен финансов риск за системата, коментира министърът на здравеопазването.

Практиката в Америка и много страни от Европа е разходите да се ограничават както чрез засилване на административния контрол, така и чрез въвеждане на системата на доплащането.

Министър Богоев разясни, че при доплащането става въпрос за сравнително малка сума, която ще има таван. От този механизъм ще бъдат изключени социално слабите, децата, пациенти с инфекциозни заболявания. Няма да се доплаща и за спешната помощ. Ще се отчитат материалният статус на пациента и типът заболяване.

Също в петък от министерството на здравеопазването съобщиха, че от догодина се разширява основния пакет дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това е съобщил министър Богоев на среща с председателя на КНСБ Желязко Христов.

Основният пакет дейности, заплащани от здравната каса, ще бъде утвърден от Богоев до края на следващата седмица.

Ще има пакет за онкологична помощ. Така ще може наблюдението и лечението на тези болни да се извършва от специалисти онколози в системата на специализираната извънболнична медицинска помощ, а не само в онкодиспансерите. Ще бъдат въведени промени и в реда за изписване на лекарства на пациентите с онкологични заболявания. С поправките ще се даде възможност нужните медикаменти да бъдат получавани от пациента на място, а не само от болничната аптека, както е сега.

По настояване на здравното министерство, в пакета за болнична помощ, заплащана от НЗОК, ще бъдат включени допълнително още две клинични пътеки в областта на детското и майчиното здравеопазване.

През 2005 г. министерството на здравеопазването ще финансира болниците по 21 класа болести, в които са включени 37 дейности.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?