Богомил Бонев: Данните срещу Флоров бяха достатъчни за дисциплинарно уволнение

Богомил Бонев

Бившият вътрешен министър от правителството на ОДС Богомил Бонев призна, че изтеклите в медиите документи за настоящия шеф на ГДБОП Станимир Флоров са автентични. Той потвърди, че през 1999 година Флоров е бил разработван заради контакти със заподозряни в корупция лица, но събраната информация е стигала само за дисциплинарно уволнение – не и за присъда.

"Имало е данни за доста кокошкарска дейност като продажба на телефончета, телефонни контакти с хора, които тайно продават коли. Това е началото. След това не мога да коментирам другите сведения за наркотици и т.н. Но първите информации са достатъчни за дисциплинарно уволнение", каза Бонев пред агенция "Пик". Той допълни, че Флоров не е бил уволнен, за да може да се разкрие цялата дейност на предполагаемата престъпна група.

Преди ден на електронната пощи на Mediapool и редица други медии се получиха копия на класифицирани документи, от които става ясно, че настоящият шеф на ГДБОП на два пъти е попадал в полезрението на вече несъществуващата Национална служба "Сигурност" (сега част от ДАНС – бел.ред.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Първият път е през 1999 и 2000 г., когато Флоров "протича" по разработка "Мавър", в рамките на която службите разработват тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев. Изяснява се, че двамата са в близки отношения заедно с друг служител на бившата НСБОП – Пламен Йоцов. Тримата са заподозрени, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Сочат се и оперативни данни, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава обекти на разработки срещу сумата от 20 000 германски марки.

Вторият случай, в който според изпратените документи Флоров става интересен за НСС, е през 2002 г. Тогава той е разработван по линия на оперативно дело "Високия". Има и документи, от които се разбира, че Флоров се наема да прави проверка за крадени коли дали се издирват в Шенген, говорейки по телефона с неизвестни лица, представени само с малките им имена.

Прокуратурата веднага започна проверка за изтичане на класифицирана информация. Според Бонев кръгът от хора, които разполагат и могат да изнесат подобни документи, е много тесен. Той предположи, че са работили в Национална служба "Сигурност", сега част от ДАНС. Богмил Бонев коментира, че този скандал допълнително фокусира вниманието върху Цветан Цветанов, който фаворизираше Флоров по време на престоя си в МВР.

"Получава се много сериозно дискредитиране на МВР. И всеки, който има отношение към това, говоря и за сегашното, и за предишното ръководство на МВР, трябва да си дава сметка за това какви са последиците. Във всеки случай избори под знака на скандали в МВР са най-лошият сигнал към обществото", каза бившият вътрешен министър.

Пред "Пик" друг бивш вътрешен министър от правителството на Филип Димитров Йордан Соколов обясни, че Цветан Цветанов няма никаква вина със скандала с незаконното подслушване в МВР.

"Той трябва да упражнява контрол върху законосъобразното използване на СРС-та - инспектира регламента, дали са изпълнени всички изисквания. Ако някой служител в системата на МВР си наруши служебните задължения и си позволи незаконна дейност, няма как за това да отговаря министърът, няма как да отговаря за 60 000 полицаи и за техните действия. Има си директори, които поемат вината", каза Соколов. Според него зад цялата атака срещу заместник-председателя на ГЕРБ стоят хората на Държавна сигурност в МВР, които работят в полза на БСП.

Соколов обясни, че ако "Българският Уотъргейт" не стигне до резултат в съдебната зала, то всички, които са атакували Цветанов, трябва да му се извинят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?