Богомил Бонев предположи пред съда, че е бил махнат от МВР заради Алексей Петров

Бившият вътрешен министър от кабинета "Костов" Богомил Бонев предположи в петък пред Софийския градски съд (СГС), че е бил махнат от ръководния пост в МВР заради факта, че застрахователната компания "Лев Инс", свързана с подсъдимия като глава на "Октопода" Алексей Петров, не получила лиценз.

 

Това обясни самият Бонев пред журналисти, след като даде показания при закрити врата по делото срещу едноименната банда за рекет и изнудване.

 

По думите му че между 1997 г. и 1999 г., когато е бил министър на вътрешните работи, са взети мерки за борба срещу сивия сектор и рекета при застраховането, а "Лев Инс", защото не можела да докаже произхода на средствата си.

 

Той аргументира версията си с факта, че след като бел сменен от Емануил Йорданов, компанията получила лиценз само след няколко дни.

 

Тази теза вече веднъж бе споделена пред СГС от Даниела Конова, бивш шеф на дирекция "Застрахователен надзор" към Националния съвет по застраховане. Тя свидетелства по делото през юни м.г.

Веднага след това лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов категорично опроверга "това нещо, за да се противопоставя на този, в някакъв смисъл, зловещ начин, по който се действа срещу мен персонално".

В петък Богомил Бонев все пак отрече да е бил подлаган на натиск от Алексей Петров във връзка с лиценза на застрахователното дружество. Според него тогава е било изпратено запитване към израелските власти за информация за израелските инвеститори, но е получен отказ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?