Богомил Манчев: "Белене" е най-атрактивният ядрен проект в света

"Лично за мен проектът за АЕЦ "Белене" няма никакви забележки и не би трябвало да се спира въобще, ами трябва да се продължи", заяви във вторник пред бТВ председателят на "Булатом" Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг", която заедно с "Парсънс" е архитект-инженер на проекта "Белене" и като такъв контролира изпълнението му.

България трябва да намери в себе си възможност и усилия да си финансира своята част от проекта (51% на НЕК) или да търси възможности да намали дела си, каза Манчев.

"Самият проект "Белене" като технология и като качество в момента е най-атрактивният проект на ядрена централа в света", изтъкна той и добави, че забавянето му във времето ще го превърне в "тривиален" и ще го оскъпи най-малко с 30-40%.

Според него назованата от министър Трайчо Трайков обща стойност на проекта 10 млрд. евро е "хипотеза". Ясни са само три числа, каза Манчев и посочи, че 3. 997 млрд евро е изграждането на централата и доставката на оборудването, за което има сключен договор с контролираната от "Газпром" руска компания "Атомстройекспорт", чийто подизпълнител е френската "Арева".

Собственикът в лицето на НЕК и немската RWE (49%) трябва да платят други 1.3 млрд. евро за присъединяване към мрежата, изграждане на физическата защита, закупуване на ядреното гориво и изграждане на спомагателни обекти.

Третото "ясно" число Манчев определи като "много интересно" и то е т.нар. сметка на собственика, която ще бъде индексирана или ескалирана по средната ескалация за Европа - Евростат 27. В ЕС ескалацията е между 2 и 3 процента. НЕК и RWE не са договорили ескалационните индекси с Русия. Затова ние не можем да кажем съвсем точно каква е цифрата, която ще се получи към 1 януари 2016 г. като цена на проекта, каза Богомил Манчев.

Според него сега не може да се каже и на каква цена може да се привлече ресурс за "Белене".

Всъщност невъзможността да се осигури финансиране е основният проблем пред втората атомна централа. Поради тази причина още не е сключен основен договор между НЕК и RWE.

Има варианти за получаване на пари чрез корпоративна гаранция, чрез експортен кредит, но държавно гарантиран, и затова има варианти да се намалява делът на България като участник, за да може да покрие разходната си част в този проект, каза Богомил Манчев.

Според него обаче България е извървяла "най-тежкия си път - да направи техническия проект, да го лицензира, да го представи пред света, да го наблюдават в реално време западните (ядрени) агенции".

От техническа гледна точка проектът е на завършващия етап и в рамките на два месеца най-много ще получи разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, за да се започне реалното изграждане, каза Манчев.

Той на няколко пъти дипломатично отказа да коментира думите на финансовия министър Симеон Дянков, че проектът на етап "гола поляна".

Според него дотук за "Белене" са изхарчени не 1 млрд. лв., както твърди новото правителство, а само 850-900 милиона. Част от тези пари са отишли към консултантската компания, свързана с Богомил Манчев.

В АЕЦ "Белене" ще се инсталират трето поколение ядрени инсталации, наречени 466 реактори, разясни Манчев.

"Руски атомни реактори, самият реактор е руски и мога да твърдя, че руският атомен реактор като първи контур, където живее ядреното гориво, ВВЕР, е най-добрият реактор в света от гледна точка на вътрешна безопасност", заяви той.

Богомил Манчев освен това разясни, че разбиването на старата площадка на "Белене" е станало по "уникална" технология, каквато няма в света, и то само за 109 млн. евро, които дори още не били изцяло платени. Според него RWE досега са заявявали, че имат готовност осигурят своя дял от финансирането на проекта, но чакат да видят как България ще си реши въпроса. Привлечените от двете компании средства след това ще се връщат от централата, а не от бюджета, изтъкна Богомил Манчев.

Той каза, че парите, които сега трябва да осигури НЕК, няма да са от бюджета, а само гарантирани от държавата.

"Ако държавата си остане с 51 процента, задължително трябва да намери усилия в себе си, за да вземе кредит, за да продължи проекта", независимо дали от руски или други институции, каза Богомил Манчев. Това е решение на правителството, макар че можеше да го свърши и предишното правителство, добави той.

По-късно във вторник бе публикувана и статия на президента Георги Първанов за енергийните проекти, в която, както става видно, е използвана голяма част от аргументацията на Богомил Манчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес