Богомил Манчев: И сегашният кабинет не е спрял договорите за "Белене", имаме да вземаме още 950 000 евро

Собственикът на "Риск Инженеринг" се смята за жертва на "политическата конюнктура"

Богомил Манчев

Дори и днешният министър на икономиката не ни е пратил писмо за спиране на АЕЦ "Белене", заяви Богомил Манчев, собственик на фирмата - консултант по проекта "Риск Инженеринг", чиито офиси бяха обискирани миналата седмица от прокуратурата, ДАНС и МВР заради извършени от държавата плащания за услуги след решението за спиране на строителството на атомната централа.

Манчев съобщи в четвъртък пред Нова тв и бТВ, че има да взема още 950 хиляди евро за свършени през август т.г. надзорни дейности по проекта и за тези пари ней-вероятно ще заведе дело.

Той обясни, че договорът на фирмата му, която е подизпълнител на консултанта "Уорли Парсънс", все още не е прекратен, тъй като Министерският съвет не си е свършил работата.

Офиси на фирмата му бяха претърсени миналия петък заради образувано през август досъделно производство за злоупотреби в особено големи размери. Обвинението твърди, че консултантите на централата са продължили работа и са получавали пари от държавната НЕК година и два месеца след като проектът бе спрян с решение на правителството и наложен официален мораториум от парламента. За 24 часа бяха задържани двама бивши шефове на НЕК, а разпитът на Манчев, насрочен за сряда, бе отложен.

"АЕЦ "Белене" не е консервирана. Решенията на МС и НС не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнителите, каквато е моята компания. За целта е нужно писмено разпореждане нареждане на съответното министерство, което отговаря за централата, а такова не е постъпвало", обясни Богомил Манчев в четвъртък пред Нова телевизия.

"Народното събрание не забранява нищо. Това е доста удобна спекула”, коментира той.

Консултантът, който получава безотказно поръчки за услуги в ядрения сектор при различни правителства в последните години, уточни, че преди замразяването на проекта "Белене" са били плащани към 6 млн. на месец, а след това сумата намалява на малко под 1 млн.

"Даже днешният министър на икономиката не ни е пратил писмо за спиране на проекта. За август също ще предявим фактури а 950 000 евро. Ако искат да прекратят договора, да ни пратят писмено това", каза Манчев пред бТВ. Според него, ако прокуратурата е арестувала двамата бивши директори на НЕК за 24 часа, защото са плащали по договор, по същата логика трябва да се задържат и министрите на икономиката в служебния, че и в този кабинет.

"Те не искат даже да разговарят с нас. На една среща казаха, че искат временно да спрат договора, ние им казахме: "Добре, спирайте си го." Но никой нищо писмено не ни прати. Хората и сега си работят, защото трябва да изпълняват договора", каза Манчев.

"Никой директор под министъра няма да се сети сам да спре договора, докато не му се разпореди то писмено... Ако се търси някъде вина, да видят кой не е предприел мерките. Новият министър защо не е издал заповед за спиране? Договорът все още е валиден, хората и сега работят, законът задължава”, каза той.

По думите му и в момента всеки ден се прави опис на състоянието на 40 обекта на площадката в Белене.

Той повтори мнението си, че е жертва на политическата конюнктура в страната. "Тези хора, които стоят 100 дни на улицата трябва да получат някой, когото да дъвчат – политическо лице, юридическо лице...”, поясни той.

По-рано той обяви, че зад "политическата атака”, насочена срещу него, стои човек, висок метър и деветдесет. Помолен да конкретизира кой е човекът, той каза само, че тази фигура не е "ни рак, ни риба”. На въпрос дали е Румен Овчаров, Манчев отговори отрицателно. Призна обаче, че става въпрос за човек от БСП.

Манчев беше извън страната по време на обиските, но на 25 септември, след като вече се е завърнал в София, е бил посетен от следователи в офиса си. Те са поискали да отворят запечатаната от тях каса, от която получили оригинали на документи на фирмата му.

"Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха”, разказа Манчев. Според него в касата не са открити документи с отношение към "Белене”.

Богомил Манчев коментира твърденията от грама на американското посолство, изтекла през "Уикилийкс”, че той контролира всички обществени поръчки в сектора и че се е държал като министър на енергетиката в сянка по времето на Милко Ковачев (при управлението на НДСВ и ДПС -бел.ред.), а също, че контролирал всички кадрови назначения. Консултантът смята, че зад тези обвинения стоят всички, които защитават интересите на една или друга западна или източна компания. "Големите компании нямат интерес България да има компания, която да застане срещу тях като равен партньор… Всеки, който дойде тук трябва да преговаря с нас чисто професионално, защото не може да предостави по-различни услуги, а те са 4 – 5 пъти по-скъпи от нашите”, каза той.

След петъчната акция прокуратурата бе обещала да даде подробности по случая в началото на тази седмица, но пресконференцията бе отложена с обяснението, че предстои анализ на иззетата обемиста документация. Преди това от обвинението казаха, че "основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта "АЕЦ "Белене" след решението на компетентните държавни органи за спиране на строителството на атомната електроцентрала". Макар държавата да е излязла от проекта в края на март 2012 г., договорите по него все още не са прекратени и плащанията към консултантските фирми са продължили.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?