Богомил Манчев: Оптимистично VІІ блок ще струва 6-7 млрд. евро

Имаме нужда от четири нови реактора, смята той

Богомил Манчев, сн. БГНЕС

България не трябва да се отказва от проекта за АЕЦ "Белене", а в допълнение да започне да реализира VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" и още днес да стартира процедура за одобрение на площадка и за VІІІ блок, ако иска да покрие изискванията на европейската Зелена сделка и да може да си гарантира в следващите години сегашните мощности. Това мнение изрази председателят на Българския атомен форум (Булатом) Богомил Манчев пред бТВ в понеделник.

Той изчисли, че ако се работи по предложението на правителството за преместването на част от доставеното за АЕЦ "Белене" оборудване на площадката на бъдещ VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" това ще струва в оптимистичния вариант 6-7 млрд. евро и ще отнеме между 12 и 15 години. Отделно ще остане оборудване, на практика неизползваемо.

Освен това трябва да се вземе съгласието на "Росатом" за подобен проект. Дружеството на сегашната ядрена централа – "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", е нужно да се обособи като отделна фирма под шапката на "Българския енергиен холдинг", за да няма съмнения за кръстосано субсидиране заради общата собственост на сегашните реактори и бъдещата ядрена мощност.

"Питането е дали тази компания ще е сто процента държавна или и там ще има чужди партньори, тъй като 6-7 млрд. евро ще струва самостоятелен блок и това е оптимистична цена, Тепърва тази нива, която показа премиерът, трябва да се свързва с различните съоръжения – черпене на вода от Дунав или към електрическата мрежа", коментира бившият собственик на един от основните консултанти на проекта за АЕЦ "Белене" – "Риск Инженеринг".

За сравнение проектът за двата блока на АЕЦ "Белене", за който процедурата за търсене на стратегически инвеститор за дострояването на централа все още не е прекратена, се оценява на 10 млрд. евро

Манчев коментира още, че предложението на американския посланик Херо Мустафа за хибриден реактора в АЕЦ "Козлодуй", при който да се използва беленското оборудване и мощността да работи с американско свежо ядрено гориво, технически е възможно, но не може да стане от раз.

"Не може първа зарядка да стане с чуждо гориво. Няколко години, щат не щат, ще трябва да се ползва горивото на ТВЕЛ, а след това като се включи мощността в търговска експлоатация трябва да се доработят нещата и след пет години например да започне зареждането с гориво от Westinghouse (Уестингхаус")", каза още ядреният експерт и даде за пример започналата процедура за лицензиране на американското ядрено гориво за V блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Има много параметри, които трябва да се променят, при промяна на горивата. Например сега, ако се избере (в бъдещия търг през 2024 г. - б.ред) горивото на "Уестингхаус" за "Козлодуй" по различен начин се контролира неговият неутронен поток", посочи той.

По думите му технически е възможно с оборудването за АЕЦ "Белене" да се направи блок и на оригиналната площадка на проекта, и на одобрената миналата година на територията на АЕЦ "Козлодуй", " но ще изгоним седемте години на лицензиране".

"Там има една нива, а площадката на "Белене" е най-готовата в света – с всички оценки и разрешения, малко е заблуда е като има проект за Белене и вземем едни от реакторите ще натъманиме нещата. Парите, което сме изхарчили за лицензирането на АЕЦ "Белене" са 250 млн. евро и ще ги изгубим, но това е само началото на опашката на загубите", каза още Богомил Манчев.

При нов проект, какъвто и енергийният министър Теменужка Петкова призна по-рано през деня, че ще е е местенето на беленското оборудване за VІІ блок, ще трябват нови 5-7 години лицензиране, и още пет години да се построи, отбеляза шефът на Булатом.

"А на вратата ни чука неотменно проблемът с намаляването на производството на ток от въглищни електроцентрали или премахването им", аргументира се той и отбеляза, че веднага трябва да се реши как да заместим 18 млн. мегаватчаса електроенергия с чиста, за да се изпълнят изискванията на Зелената сделка на ЕС. Той припомни още, че през 2047 и 2049 г. приключва животът на сегашните V и VІ блос на АЕЦ "Козлодуй".

Според него само с изграждане на възобновяеми източници не може да се постигнат тези цели, тъй като за производството на оборудването на този вид електроцентрали се емитират големи количества серен двуокис.

Споделяне

Още от Бизнес