Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бой пред софийската джамия, ксенофобски крясъци в парламента

385 коментара
Бой пред софийската джамия, ксенофобски крясъци в парламента

Предизборната активност на Волен Сидеров набира опасно висока скорост в опит за едновременно освежаване на националистическия ореол и разграничаване от управляващата партия, в чийто безропотен придатък се превърна "Атака" през последната година и половина. В петък най-напред активисти на партията, предвождани от лидера си, провокираха сблъсъци пред софийската джамия, след което пък самият той използва прякото телевизионно предаване на парламентарния контрол, за да изстреля залп от ксенофобска реторика и заплахи.

Какво се случи пред джамията "Баня Башъ"

Както и предните седмици симпатизанти на "Атака" организираха в петък протестен митинг срещу петъчната молитва в столичната джамия "Баня Башъ", докато 50-ина мюсюлмани продължиха обедната си молитва на килими пред джамията на фона на пеенето на ходжата от минарето.

Симпатизантите, които по думите на Сидеров са имали разрешение от общината за протеста си, от високоговорители на колите, пускали патриотични песни, за да заглушат ходжата.

Към 13 часа, малко преди митинга на атакистите, напрежението между тях и молещите се мюсюлмани започнало да ескалира. Събралите се националисти започнали да викат "еничари”, "мекерета”, "Атака”, "победа”.

От високоговорителите на джамията прозвучали призиви да не бъдат обвинявани мюсюлманите в екстремизъм. "Нека не уронваме престижа на исляма. Религията дава право на избор и ние имаме право на избор", казвал гласът от високоговорителя на джамията.

Скандиранията на атакистите прераснали в побой. Със знамена и подръчни материали протестиращите се нахвърлили върху хората пред храма. В мелето са били ранени и няколко от намесилите се полицаи.

Според един от организаторите на протеста на "Атака" Ивайло Нинов мюсюлманите са провокирали протестиращите и полицаите не са си свършили работата, а няма арестувани мюсюлмани.

"Ние протестираме срещу говорителите, а не срещу мюсюлманите. Хората в района се оплакват от шума от джамията", каза Нинов.

Сидеров: "Сега ще видят какво е опозиция"

Малко по-късно с безпрецедентно остър и груб тон от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" заплаши ГЕРБ, МВР и лично вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че скоро ще разберат "какво е това опозиция".

"Току-що, на законно разрешен митинг на партия "Атака" пред джамията в София беше ударен с камък и ранен депутат от "Атака". Депутатката Деница Гаджева бе ударена с камък и беше откарана в "Пирогов". Частите на МВР, които бяха там, не взеха абсолютно никакви мерки, за да бъде предотвратен този инцидент или да заловят престъпника, който е от страната на джамията – няколко човека хвърляха камъни по нашите активисти", заяви с многократно репетиран тон Сидеров.

"Аз се обръщам към вътрешния министър Цветанов с настояването - моментално да бъдат взети мерки да бъде задържан престъпникът ислямист, който хвърли камък, удари и рани депутат от българския парламент", продължи лидерът на "Атака".

"В противен случай министър Цветанов трябва да подаде оставка незабавно и оттам нататък партия ГЕРБ, на която ние помагахме безрезервно две години, ще види какво означава опозиция в България", заплаши Сидеров.

"Всичко това, което бе досега, ще им се види детска песен, ако не вземат мерки веднага, и не озаптят еничарския корпус, който действа като еничарски корпус на Турция, а не като българска полиция. В момента български полицаи се подиграват с български патриоти. Има задържани наши активисти, има задържани хора, които бяха на законен, разрешен митинг. Нито един задържан ислямист с чалма на главата, които се подиграват с България, които проповядват джихад", заяви Сидеров.

Режисираният му гняв бе посрещнат с поразителното мълчание на петнайсетината останали в залата депутати в края на петъчния парламентарен контрол. Председателстващият заседанието Павел Шопов от "Атака" разбираемо остави целият Сидеров гняв да се излее, още повече, че това се предаваше директно по националното радио и телевизия.

Борисов: Етническата толерантност и мирът са ми по-скъпи от стабилността

"Абсолютно съм против каквото и да е било етническо нетолерантство. Дълбоко в себе си съм вярвал и съм подкрепял правото на всеки човек сам да определя своите религиозни възгледи и много пъти съм казвал, че всеки български гражданин може сам да определя къде да се моли – дали в църква, дали в джамия, дали в синагога, дали в католически храм или където и да било", заяви премиерът Бойко Борисов пред "Фокус", след като се завърна от посещение в Полша.

"Вярно, винаги всяка партия се нуждае от подкрепа в парламента, от стабилно мнозинство, за да може да върши всички тези реформи. Винаги съм благодарил на "Атака" и на останалите депутати, които са ни подкрепяли в парламента. Но трябва да кажа, че ако нещо ми е по-скъпо от стабилността, то това е етническата толерантност на хората, спокойствието, мирът и те нямат цена. Не искам по никакъв начин да се спекулира и да се извиват ръцете ни, че мнозинството в парламента ни е толкова важно, че да можем да търпим и да преглъщаме подобни действия", обясни лидерът на ГЕРБ отношенията си с партията на Волен Сидеров.

Малко по-късно в декларация партия ГЕРБ заяви "убеденост, че по никакъв повод и срещу никакъв залог, никой няма право да ползва религиозните вярвания в политическа агитация".

ГЕРБ се разграничава категорично от агресията, на която днес станахме свидетели, и предупреждава, че да играеш със страха на хората е опасна игра.

"Обръщаме се към всички граждани и политически партии да бъдат толерантни към вероизповеданието и всички етноси в България. Никой не печели, когато нарушава или не уважава демократичните права и свободи и застрашава етническия мир в страната", се заявява в декларацията.

Вътрешният министър Цветан Цветанов определи станалото като "изключително неприятен инцидентът". Действията, които се предприемат от страна на МВР, са да не допуснем разрастването на този инцидент, който беше предизвикан от сблъсъка и обидните квалификации между мюсюлманите и привържениците на "Атака”. Моята молба към всички политици и всички граждани е да не нарушаваме обществения ред, нека да уважаваме и да бъдем толерантни към вероизповеданията и всички етноси в България, каза той.

Доган: Възродителен процес ще има

Възродителен процес ще има, докато има власт като настоящата, която със силови методи се опитва да постигне целите си, заяви в петък на митинг в ардинското село Бял извор лидерът на ДПС Ахмед Доган. Изявлението му беше без пряка връзка с разигралите се в центъра на София събития.

"Ако не бяхме допуснали 1972 година, нямаше да има и 1984-та, и 1989-та година", каза той и допълни, че при наличието на ДПС е трудно, дори и абсурдно да се стигне до възродителен процес.

"Именно затова сме много важен модел и за Европа, и за Балканите", каза лидерът на ДПС пред симпатизанти. Той завърши посланието си с произнесените на турски думи: “Ще му дойде времето…и ще видите какво ще се случи”.

"Настояваме държавните власти да вземат незабавно необходимите мерки за опазването на гражданския мир и да потърсят отговорност както от извършителите, така и от поръчителите на този акт”, обяви междувременно в декларация за инцидента пред джамията ДПС.

"Само така може да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението и да се възпре "Атака“ да превърне националистическите прояви и верската и етническа нетърпимост в основно средство за правене на политика”, пишат още от партията и допълват: “Надяваме се че органите, отговорни за реда, ще бъдат достатъчно безкомпромисни и няма да се повлияят от обстоятелството, че "Атака“е част от управляващото мнозинство“.

Първанов: "Атака" е в състояние да взриви етническия мир, заради рейтинга

Сидеров и "Атака" са в състояние, за да запазят единия процент в рейтинга си, да взривят кампанията, да взривят етническия мир, коментира в Кърджали президентът Георги Първанов.

Според него това е бил най-лошият вариант - да се случи в центъра на столицата прецедент, непознат в цялата история на София. Като втори вариант Първанов вижда, че сега Сидеров "търси отчаян начин да избяга от кораба".

МВР призова медиите да му съдействат с кадри

От МВР съобщиха по-късно, че двама от участвалите в сблъсъците симпатизанти на "Атака" са били арестувани, а други четирима, сред които и депутатът Деница Гаджева, са били откарани за преглед в "Пирогов", след което са изписани, защото са имали леки наранявания.

Петима от полицаите, изпратени да овладеят протеста са били ранени, като по всяка вероятност са били нападнати от привърженици на "Атака". От вътрешното министерство призовават медиите, отразили инцидента да предоставят на органите на реда всички видео кадри и снимки, които биха могли да им помогнат, за да установят и други хулигани.

МВР е сезирало Софийската районна прокуратура за случая, съобщи заместник-районният обвинител Руси Алексиев. По думите му, държавното обвинение е образувало проверка, за да установи дали е извършено престъпление и трябва да се образува дело.

Ако се докаже вината ѝ, "Атака" да бъде обявена извън закона

В отворено писмо до главния прокурор Българският хелзинкски комитет настоя той да упражни правомощията и да разпореди цялостно разследване на инцидента.

"Днес пред софийската джамия бяха извършени поредица от тежки престъпления. Инцидентът е тревожна ескалация на ксенофобията и религиозната омраза, подбудена от политически кръгове, за които подобни провокации се превърнаха в професия", се казва в документа.

"Предварителните данни насочват към ключовата роля на партия "Атака" в този инцидент. Ако разследването докаже такава роля, тогава тази партия следва да бъде обявена извън закона", заявява правозащитната организация.

Тя се позовава на рамково решение на Съвета на Европа от 2008 г. за борба с формите и проявите на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, които имат задължителен характер за България.

Междувременно в социалната мрежа Facebook веднага бе учредена кауза “Цвете за свободна България”. В нея се призовават “всички българи, които са християни и не вярват във Волен Сидеров” да оставят цвете в джамията в събота в 18 часа. “Срам ме е и не може да измисля нищо друго освен да се извиня”, пишат организаторите.

В социалната мрежа реагира и външният министър Николай Младенов, който написа: “България не е майка на едни, а мащеха на други. Родина е на всички българи, турци, цигани, арменци, евреи; на християни мюсюлмани родени тук”.

Пореден спектакъл

След като обяви кандидатурата си за президент още през февруари, Волен Сидеров вече на няколко пъти се забърка в шумни скандали. По време на Великденската служба в храма "Свети Александър Невски” в София, например, лидерът на "Атака" свали огражденията, които отделяха ложа на президента Георги Първанов в църквата и, след като духовниците дададоха първо на държавния глава да запали свеща си от благодатния огън, ги запита: "Вие на кого служите? На комуниста атеист Първанов или на Бог”

После Сидеров устрои "засада" на Уорлик в софийски ресторант, за да му предяви сметка от 2 милиарда долара, които САЩ трябвало да платят като наем за ползването на военните бази у нас от 2006 до 2011 г. След това той обвини посланик Джеймс Уорлик, че е заплашил "да го унищожи". Накрая лидерът на "Атака" написа писмо на държавния секретар Хилари Клинтън с искане да отзове посланика на САЩ от София.

Този седмица пък предвождани пак от лидера си привърженици на "Атака" предизвикаха сблъсъци на площада в Батак по време на честването на канонизираните от Българската православна църква миналия месец баташки мъченици.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

385 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Liubomir CHolakov
  #386
 2. ад
  #385
 3. N
  #384
 4. Данъкоплатец
  #383
 5. Васето
  #382
 6. Бочо
  #381
 7. Божо
  #380
 8. десен
  #379
 9. 99
  #378
 10. Дядо Петър
  #377

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.