Бой, викове, гардове и заговор: СДС решава политическото си бъдеще

Трагикомични сцени на физическа саморазправа, викове, открити писма и драматични статуси в социалната мрежа съпътстваха заседанието на Националния съвет на СДС, който във вторник трябваше да реши политическото му бъдеще. Залогът е дали партията ще завие към съседите си в партийната централа от НФСБ (част от "Обединени патриоти") или ще търси път към новото обединение "Демократична България" на "Да, България", ДСБ и "Зелените".

Това засега не е ясно, тъй като в резултат на драматичните събития лидерът Божидар Лукарски, привърженик на съюза с управляващите националисти, прекъсна заседанието и си тръгна, но опозиционерите останаха и продължиха да заседават.

В дните преди срещата на Националния съвет опозиционерите на Лукарски от т.нар. Преговорен екип обявиха, че ръководството се опитва да ги отстрани чрез апаратни хватки – не си били плащали членския внос. Затова и нарочените областни структури публикуваха предварително документи, че вноските са платени.

Това обаче не реши проблема, тъй като ръководството на СДС начело с Лукарски предвидливо е наело охранители, които да спират опозиционерите и да не ги допускат в залата на заседанието. Партийният лидер впоследствие призна това, обяснявайки, че имали предварителна информация за подготвени провокации.

Целта е в залата да влязат само "послушни", потвърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури.

Около половин час преди заседанието, което започна в 11 часа, от т.нар. Преговорен екип разпространиха съобщение: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".

Момчетата пред залата, видно приличащи на охранители, отказваха да разговарят с медии. Пред журналисти един от хората в Преговорния екип – кметът на Карлово Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати.

Те обаче отказаха да се съобразят с това и буквално нахлуха в залата, охранявана от гардове.

В крайна сметка делегатите постигнаха съгласие сами да решат дали недопусканите да останат в залата или не. След като всички влязоха, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "Оставка", ту скандирания "СДС".

Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а привържениците на ръководството я затваряха, защото заседанието е закрито за медии.

Екшънът между Янко Станев и Емил Кабаиванов

Малко след като заседанието започна, бе обявена почива бе наредено хората, които не са си платили членския внос да напуснат. Това стана и причина за физическото спречкване между двата лагера.

Като причина от ръководството на партията посочиха, че опозиционерите са написали цял сценарий как да опорочат заседанието - кой кога да вика, кой кога да вземе думата и т.н. Екшънът достигна кулминацията си, когато представител на официалната власт в СДС - Янко Станев от организацията във Варна, показал въпросния сценарий. Бившият председател на СДС Емил Кабаиванов скочил да издърпа листа и разправията стигнала до бой. От опозицията обявиха, че целта на напрежението е заседанието да бъде отложено. Това и се случи.

Лукарски прекрати заседанието, но опозицията продължи сама

Малко преди 12:30 ч. председателят на партията Лукарски, който по устав има право да прекъсне заседанието, обяви, че го разпуска и си тръгна. Въпреки това обаче то продължи под ръководството на Емил Кабаиванов, тъй като се оказа, че кворум има.

Вече при присъстващи в залата медии той започна ново преброяване. От националното ръководство присъстваха Румен Христов, както и Юлиян Леков от НИС.

Проверката показа, че в залата има кворум - 57 души, което според присъстващите е достатъчно заседанието да продължи. Кабаиванов заяви, че Лукарски е дезертирал.

Впоследствие срещата беше закрита за медиите.

Самият Христов обяви, че не може да каже дали оставката на Лукарски ще бъде обсъждана, но има такива очаквания.

За да бъде свален председателят, са необходими гласовете на 2/3 от делегатите по списък. А според опозицията те имат 2/3 от гласовете, но на присъстващите.

"29 години съм в СДС и това е лош сигнал към всички наши избиратели. Не трябваше да се стига до това напрежение", коментира Румен Христов от вътрешната опозиция пред БНР.

Заместник на Лукарски: Има опит за преврат

Зам.-председателят на партията Костадин Марков, който е лоялен на Лукарски, обвини Преговорния екип в опит за преврат. "Няма сблъсък на политики, има "Стани да седна" – кой ще преговаря и кой ще реди листите. Има опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът", каза Марков пред БНР и допълни: "Тъй като колегите не им излизат гласовете, са си направили един сценарий, с който да бъде провален дебатът и да се провали и Националният съвет, което, за съжаление, вече е факт. Скандалът в залата стана за това, че този сценарий на всичкото отгоре се оказа писмен - един колега от варненската организация го размаха, при което, аз съм изумен и още треперя, господин Кабаиванов наскача върху него и става това унизително за всички нас стълкновение."

Според Марков, Божидар Лукарски е искал да изнесе нова политическа линия на СДС и именно затова заседанието е било саботирано по този начин. Марков прочете в ефир част от писмения сценарий на вътрешнопартийната опозиция:

"В него фигурира и господин Румен Христов. Там пише: "Ако се налага, ние членовете от НИС го подкрепяме словесно от място, ставайки прави, без да ходим на микрофона и ръкомахайки с ръце. Ако се налага, Румен Христов ръкомаха с патерицата, с цел създаване на суматоха". Можете ли да си представите докъде сме стигнали - да си го пишат минута по минута, да се провали заседанието. Божидар Лукарски искаше да внесе нова политическа линия на партията, и именно затова беше саботирано това събрание и беше прекъснато по най-селски начин", разясни Марков.

"Никога не сме казвали, че воденето на преговори с патриотични формирования не е опция", заяви Румен Христов. Той опроверга твърденията за платени агитки с думите: "Нямаме толкова пари да плащаме на агитки".

Днешният срам е сериозен удар върху имиджа на СДС, обобщи Костадин Марков: "Има хора, които още вярват в синята идея. Надявам се да излезем от този скандал, да го преживеем, въпреки че видях много хора отвратени от това, което се случи".

СДС към момента е единственият член на разпадналата се коалиция Реформаторски блок, след като ДБГ - единствената друга партия -членка, преди дни реши да го напусне.

В крайна сметка Националният съвет, взе решение въпреки, че бе разпуснат от председателя Лукарски. Опозицията, при наличие на кворум, реши че ще гласува оставката на лидера на СДС на 2 май в Пловдив. Ако партията гласува прекратяване на правомощията на лидера си, тогава трябва да бъде насрочена конференция, която да избере негов наследник.

Споделяне

Още по темата

Още от България