Бойко Борисов бил продължител на делото на княз Борис I

Бойко Борисов бил продължител на делото на княз Борис I

Премиерът Бойко Борисов беше сравнен в събота с княз Борис I Михаил – Кръстителят на българския народ, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, след като министър-председателят изнесе лекция за бъдещето на България в село Падина.

По време на словото си Борисов отдели специално внимание на изграждането на православни храмове, като отбеляза, че всяка седмица в страната се откриват нови или реставрирани църкви и манастири, тъй като в условията на икономическа и нравствена криза религията играе много важна роля в живота на хората.

"Аз съм свидетел как след всяко откриване на нова църква лицата на хората се променят и те започват да гледат по-оптимистично в бъдещето", поясни тезата си премиерът.

Варненският митрополит не му остана длъжен и заяви, че правителството на ГЕРБ е единственото в страната през последните 20 години, което обръща сериозно внимание на религията и на строежи и възстановяването на храмове на територията на цялата страна. Не пропусна да изрази и увереност, че властта ще продължи да покровителства църковните дела, тъй като управляващите се явявали продължители на делото на княз Борис I.

В лецията си Борисов очаквано бе отделил място и на инфраструктурните проекти на правителството, тъй като липсата им била най-големият проблем на България. Затова и кабинетът му се стараел да изгражда пречиствателни станции и канализация, "защото това ще ни причисли към развитите европейски държави".

По думите му, ако се подобри пътната инфраструктура в България, с нея ще се подобри всичко останало и най-вече ще се увеличат работните места и в страната ще се влеят нови свежи инвестиции.

Противно на изразеното от него неотдавна мнение, че завършващите у нас студенти трябва по някакъв начин да се обвързват със задължението да не заминават в чужбина, тъй като държавата е инвестирала в обучението им, в събота премиерът великодушно отбеляза, че те могат да търсят реализация навсякъде, където има нужда от тях.

Борисов все пак си позволи да насочи младото поколение в правилната посока, като му препоръча да се реализира в политиката и така да помага в изграждането на по-светлото бъдеще на страната. По думите му нищо по-добро от политическите партии не е измислила демокрацията до този момент и заради това обществото трябва да се съобразява с тях.

"Тези държави, в които има добри политици, вървят напред, а при останалите е обратното", заключи премиерът.

За да мотивира по-добре последователите си Борисов посочи за пример младежката организация на ГЕРБ като отбеляза, че много министри в настоящото правителство са започнали политическата си кариера по време на кръгли маси и срещи с неправителствени организации.

По време на посещението си край Варна премиерът официално откри завода за твърди битови отпадъци в село Езерово. Преди церемонията Борисов връчи и документите за българско гражданство на Васко Ристески от Битоля, който преди дни лично спаси живота на няколко души от автобуса, който се преобърна на магистрала "Тракия".

Споделяне

Още по темата

Още от България