Бойко Борисов: Болно ми е, като гледам цирковете във ВСС – вървят по пътя на Македония

Показахме, че Цацаров "трябва да работи спо-кой-но", заяви представляващият ВСС

Бойко Борисов: Болно ми е, като гледам цирковете във ВСС – вървят по пътя на Македония

"Болно ми е като гледам тези циркове във Висшия съдебен съвет", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото членовете на съвета трябвало да "седнат да си оправят взаимоотношенията, иначе вървят по пътя на Македония". Той направи този коментар в петък, ден след поредно емблематично заседание на ВСС, приключило с отказ да се проверява главният прокурор Сотир Цацаров за частната му среща с бизнесмена Сашо Дончев.

"Болно ми е, действително. Не, че ги гледам аз, гледа ги и народът, гледа ги и Европа. Това е каймакът на българската правосъдна система. Това са хората, говоря за всички - прокурори, съдии, всички, които са там, на които всички трябва да им имаме доверие безпрекословно. И действително съдебната власт във всичките ѝ форми, ние каквото можахме, направихме - съдии да избират съдии, прокурори-прокурори, сега трябва да седнат и понеже са абсолютно независими, да си оправят взаимоотношенията и там, иначе вървят по пътя на Македония", каза Бойко Борисов, визирайки снощния погром в македонския парламент, където нахлуха протестиращи.

Борисов не уточни от какво точно във Висшия съдебен съвет е възмутен.

Настоящият състав на ВСС е избран при първия мандат на ГЕРБ, когато партията на Бойко Борисов доминираше в парламента. ГЕРБ излъчи петима от 11-те представители, БСП и ДПС - по двама. "Атака" и РЗС имат по един член във ВСС - Ясен Тодоров и Димитър Узунов, които са сред най-активните в мнозинството, консолидирано от главния прокурор Сотир Цацаров. Записите "Яневагейт" ги осветиха като "най-оправните" момчета във ВСС, а Димитър Узунов, който е представляващ ВСС, е наричан "човека на Бойко".

В края на 2015 година ГЕРБ участва в "опраскването" на конституционна реформа, което осигури пълен контрол на Цацаров върху прокурорската колегия на ВСС, а хората на Цацаров в съдийската колегия формират мнозинство. В разгара на дебата за съдебната реформа в 43-я парламент Борисов откровено каза, че всяка реформа е "за след Цацаров".

В началото на 2016 г. ГЕРБ призова ВСС да се саморазпусне. "Считаме, че след поредица от публични скандали, които произведе настоящият състав на ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни", се казваше в декларацията. ГЕРБ тогава бе на позиция, че във ВСС се "правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове."

Сега Бойко Борисов напълно оневини главния прокурор Сотир Цацаров, който де факто контролира ВСС, за частната му среща със Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ. Според лидера на ГЕРБ Цацаров е само една жертва, паднала в капана на "червени олигарси". Така той без проверка отхвърли твърденията на Сашо Дончев, че срещата е била инициирана всъщност от Цацаров, който го заплашвал заради вестник "Сега" и карикатуриста Христо Комарницки.

Представляващият ВСС: Показахме, че Сотир Цацаров "трябва да работи спо-кой-но"

Междувременно предствляващият ВСС Димитър Узунов нападна председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка с искането му за образуване на проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов, която доби популярност като ЦУМ-гейт.

Узунов неглижира срещата като посочи, че "тези хора не са адвокати, не са страни по дела, не са криминално проявени". Прокуратурата започна проверки на техни фирми след скандала.

Относно отказа на ВСС да проверява обстоятелствата около разговора, в който Дончев твърди, че е заплашван от Цацаров заради вестник "Сега" и карикатурите на Комарницки, представляващият ВСС каза - "...показахме на олигархията, че този човек (Сотир Цацаров-б.р.) трябва да работи спо-кой-но!"

Магистратът, който беше заподозрян, че поддържа есемес комуникация с лидера на ГЕРБ, призова Лозан Панов "да не се прави на многострадалната Геновева".

"Прави се на смелчага, а когато беше в болницата, се наложи да го нося на гръб от "Пирогов" до ВСС, да си оттегля молбата. Такъв нож, какъвто заби в моя гръб, по същия мръснишки долен начин заби в гърба на главния прокурор. Ходех в болницата, няма да споделям къде го намерих, в какво състояние го намерих, той се отказа, прекъснахме процедурата, молехме му се да продължи… Той беше умрял от страх", каза Димитър Узунов в петък пред бТВ.

На въпроса от какво е "умрял от страх", Узунов се опита да избяга от темата, като цитира оценката на бившия служебен премиер Георги Близнашки по адрес на Панов, че "той е един пречупен човек".

Представляващият ВСС "притопли" и друг стар скандал, в който определени "медии" замесиха Лозан Панов, че се е срещал с адвокат Иван Тодоров - издател и професор по право.
"Убеждавам се във фалшивия морал на този човек – иска да знае какво е говорил главният прокурор в ЦУМ, но не иска да каже той какво е говорил, кой го е завел под ръчичка в една известна адвокатска кантора в София, кантората на адвокат Тодоров. Всички колеги знаят какви интереси в кадруването има тази кантора, какъв голям материален интерес има", каза Узунов.

Още в началото на миналата година адвокат Тодоров заяви пред медиите,че не е приемал Лозан Панов в кабинета си. С разпечатки от "Виваком" той доказа, че не използва мобилния телефон, от който гореспоменатите медийни кръгове твърдяха, че е писал есемеси на шефа на ВКС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?