Бойко Борисов: "Червената буржоа живееше в най-хубавите апартаменти"

Бойко Борисов и Цветан Цветанов, сн. БГНЕС, архив

"В момента се намираме не само в Европейския парламент, не само сме гости на г-н Таяни, а и това пространство се казва "Атанас Буров“ – първият български държавник, политик, който има в този парламент. За съжаление, разделението в България продължава, защото виждате, че тези, които наложиха геноцида срещу българския народ и ги изтребиха цялата интелигенция през 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч и къде ли не, ги няма и днес. Сиреч, никой не иска да се помирява. Точно обратното. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в Европейския парламент и към ден днешен. Няма да си разваляме повече настроението с тях, защото действително имаме една възможност, една историческа несправедливост да бъде не само изтрита, а и да ѝ се даде дължимото", заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни откри изложбеното пространство "Атанас Буров" в сградата на ЕП в Брюксел.

В първата си публична реакция на скандала с "апартаментите на властта", Борисов атакува БСП и "червените буржоа" и "троянските коне в ЕП".
 
По думите му Атанас Буров "пръв е прозрял и е казал много ясно, че бъдещето на България е Европа и е бил личен приятел тогава с посланика на Съветския съюз, защото е знаел, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения".
 
"Но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа – така, както е към ден днешен. Питайте, когато управляваше БСП, защото тя не се е отказала от името и историята си, какво значи страх, истински страх. Какво значи да дойдат и да ти вземат къща и всичко, което имаш и да те изгонят, безпардонно, с Народен съд. Кога забравихме всичко това? Сочат Буров, че бил буржоа, а червената буржоа след 1944 година какво правеше? Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава - на "Позитано", на "Оборище", в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме Жигулитата и им гледахме Мерцедесите", допълни Борисов.
 
През годините Бойко Борисов е показал различно отношение към комунистическия режим. Миналата година той сподели, че от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, на които е бил бодиград, е научил най-много и те са му "като два университета". През 2005 г. пред в. "Земя" той казва, че "Тодор Живков е колос в българската история, времето ще го оцени по достойнство".

Споделяне

Още по темата

Още от България