Бойко Борисов: Добре се живее в България, много по-напред сме от Хърватия

Бойко Борисов: Добре се живее в България, много по-напред сме от Хърватия

"Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниския дефицит в ЕС и сме много по-напред от вас", заяви премиерът Бойко Борисов в Загреб на съвместна пресконференция с хърватския премиер Ядранка Косор в сряда.

"Много по-добре се живее в държава с мониторинг, отколкото в комунистическа държава”, заяви още Борисов и отбеляза, че Хърватия няма нужда от мониторинг в областта на правосъдието и вътрешните работи, какъвто бе наложен на България и Румъния при присъединяването им в ЕС.

Борисов коментира още, че мониторингът от ЕК е единственият шанс за промяна на съдебната система в България, тъй като тя е конструирана изцяло от предишното правителство и е независима.

"До 90-та година имахме режим и цялата съдебна система беше подвластна на този режим", отбеляза още той.

В същото време той прогнозира, че до една–две години мониторинговият механизъм ще отпадне, защото "ще изпълним критериите, които трябваше да бъдат изпълнени преди присъединяването на България към ЕС".

"Един ден Европа ще има един прокурор, единна съдебна система, единна полиция и тогава ще има най-добрата борба с корупцията", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът коментира и процеса по оценяването на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство. Той заяви, че България вече е технически готова за членство. В същото време Германия, Франция, Холандия и други страни обвързват членството с постигането на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Борисов пък обвърза присъединяването на България в "Шенген" с бюджетния дефицит на страните членки на ЕС. Той посочи, че както трябва да се спазват всички критерии за членство в "Шенген", така трябва да се изпълняват и критериите за дефицит под 3 %.

"Европейските правила са за всички и трябва да бъдат спазвани от всички държави-членки на общността. Както правителството в България прие Пакт за финансова стабилност до 2013 г., с който да заковем дефицита под 3 %, така това трябва да направят всички държави-членки на ЕС. Колкото повече те говорят за Шенген, толкова повече ние ще говорим за трите процента дефицит. Но, ако ние предложим тези, които не изпълняват критериите под 3 процента дефицит, които ЕС е приел в Маастрихт, какви санкции да им се наложат?”, коментира Борисов.

Според изискванията за членство в ЕС пределният бюджетен дефицит на страните членки е 3% от БВП. През 2009 г. бюджетът в България приключи с дефицит от 4.7%, а според разчетите таванът за дефицита през 2010 г. бе 3.9%. Страната пое ангажимента да свали дефицита тази година под 3%.

Според данни на Евростат България остава сред страните с дефицит, клонящ повече към ниския.

Борисов заяви още, че България твърдо подкрепя членството на Хърватия в ЕС.

"България ще бъде една от първите държави, а може и първата, която ще ратифицира договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз", посочи Борисов.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?