Бойко Борисов договаря внос на втечнен газ през Грузия

За първи път виждам възможност за реална диверсификация на газовите доставки

Бойко Борисов и Ника Гилаури. Снимка БГНЕС

"За първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ", съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя след разговорите си в Грузия за транзит през Черно море на компресиран втечнен газ.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища. През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", заяви Бойко Борисов на пресконференция с премиера на Грузия Ника Гилаури.

Той добави, че това ще помогне много в преговорите ни за новите газови договори.

Двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

Обсъждаме транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и към Европа, заяви от своя страна Ника Гилаури.

"Това са проекти, които ще отнемат няколко години. Казах на премиера – ние развиваме много добри отношения с Руската Федерация и не правим нещо, което е в ущърб на трети страни – точно обратното. Искаме да диверсифицираме доставките си за по-евтин газ. Ако те, на базата на нашите договори, свалят цените още, ще взимаме руска газ. Но ако продължат да държат високи цени, знаете какви са цените на други места, ще търсим алтернативи да си докараме газ от друго място", каза Бойко Борисов.

"Ние имаме доста топлоелектрически централи, които сега работят на брикети и на въглища, но в следващите няколко години също могат да минат на газ. Дай Боже, това да се случи", допълни той.

Възможностите за доставка на компресиран природен газ от Азербайджан през Грузия по Черно море бяха обсъдени от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков през септември миналата година по време на визитата му в Тбилиси.

Както бе съобщено тогава, Трайков е подчертал ползите и силните страни на този вариант - "по-гъвкав и икономически ефективен за пренос на по-малки количества природен газ, каквито са нуждите на България", освен това "не изисква и значителни инвестиции в инфраструктура, което означава и по-малко разходи за реализацията му, в сравнение с алтернативата за втечнен газ“.

Такава възможност бе лансирана от президента Георги Първанов през 2009 г., а по-късно бе решено “Булгартрансгаз“ да създаде смесено дружество с азербайджанската ГНКАР за доставките на азерски газ с танкери по море в България.

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи. Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Ника Гилаури е информирал Бойко Борисов, че страната му изгражда около 15 водноелектрически централи, използвайки своите реки. Решихме да поканим и премиера Ердоган в България и да направим тристранна среща, защото би могло, чрез суапови сделки, да се продава електроенергията на Грузия и на България в различни посоки, предложи грузинският министър-председател.


Бойко Борисов отбеляза, че за България това означава да инвестира повече в електропреносна система с по-малко загуби.

Има какво да поработим върху тези не много на пръв поглед на брой теми, но една от тях ако стане, за десетилетия ще бъде в полза и на двете държави, заключи Бойко Борисов.

Той отбеляза, че премиерът Ника Гилаури и вицепремиерът Симеон Дянков са добри приятели и са работили са заедно. В най-скоро време ще организираме срещи на ниво министри на финансите и икономиката, за да можем да задвижим всички тези теми, допълни Борисов.

Премиерът на Грузия благодари за подкрепата на България за визовата либерализация.

Бойко Борисов изтъкна, че Грузия винаги е имала подкрепата на България в най-тежки времена. Посланик на Европейския съюз в Тбилиси е бившият български премиер Филип Димитров, напомни той.

Борисов отбеляза, че и Грузия, и България имат еднакви цели и една посока - НАТО и ЕС. По думите му въпросът е как да се използва геостратегическо положение на двете страни, за да може двата народа да печелят повече от това, че се намират в може би най-трудните места на света.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури заяви, че в отношенията между двете страни има области, в които можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа, както и увеличаване на търговския оборот между двете страни. Смятам, че интензифицирането на тристранните отношения между Грузия, Турция и България ще спомогнат Грузия и България да се превърнат във врати между Европа и Азия. Имам предвид жп връзката между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена тази година и аналогично развитие от другата страна - между България и Турция, посочи домакинът. Сред обсъдените на срещата проекти е бил и такъв за ферибот за автомобили.

По-рано в неделя министър-председателят Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет.

В присъствието на двамата премиери бяха подписани Протокол за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Грузия за обмен и взаимна защита на класифицирана информация; Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет "Ив. Джавахишвили" и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Протокол за реадмисия и Меморандум за сътрудничество между правителствата на двете страни в областта на европейската и евроатлантическа интеграция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?