Бойко Борисов: Доста известни хора ще изгорят за контрабандата

Държавата си поставя за цел тройно намаление на сивия сектор; НАП и митниците отчита 10.8% по-високи доходи

Покрай борбата с контрабандата "накрая ще изгорят и доста известни хора в обществото", обобщи премиерът Бойко Борисов в понеделник по време на дискусия за борбата срещу сивата икономика. Той дефинира контрабандистите за първи врагове на политическата власт и обяви, че държавата цели тройно намаление на сивия сектор в икономиката.

"Хубаво е, че във всяка група (за контрабанда-бел.ред.), която сме задържали досега, има данъчен или митничар. Те за радост споделят обилно. Хората, които се занимават с контрабанда, работят срещу нас", каза премиерът. По неговата дефиниция корупцията и контрабандата са едно и също нещо.

С 30% ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща

Борисов избра бирата като пример за резултатите от борбата на правителството със сивия сектор. "Политическата ни воля е толкова силна, че всеки след нас трябва да се съобрази с това, което сме направили С 30% януари ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща. Това са приходи, през които си позволихме да дадем пари на пенсионерите, да довършим магистралите, на общините да си довършат проектите. Тези пари директно развращават системата", обясни той.

Примерът с бирата най-вероятно не е случаен. По време на предишното си управление Борисов бе уличен чрез изтекъл запис от телефонен разговор, в който нарежда митниците да не закачат пивоварната на покойния вече бизнесмен Михаил Михов. Въпреки грандиозния скандал, добил публичност като "Мишо Бирата", нямаше никакви последствия за никого.

Когато на сайта на финансите има сметките, всички си мълчат

Към днешна дата министър-председателят отчете подобрената работа на митниците, която е довела до финансова стабилност на държавата.

"Харчим само събраните досега пари. 17 пъти се вдигна приходът на ден на кантарите на митницата. Резервът ни е 11 милиарда и не е пипан. Харчим от събраните повече пари, тоест имаме необходимата финансова стабилност. Гледаме да сме по-тихи и когато на сайта на финансите има сметките, всички си мълчат. Благодаря на всички, които ни поддържат”, каза още той.

Мобилните групи - пробита система. Затова им се закачихме за електромерите.

Борисов разкри, че досегашните мерки за борба с контрабандата са зарязани като неефективни: "Опитахме с мобилни групи по цигарените и алкохолните фабрики – доста пробита системата. Отидохме и им се закачихме за електромерите. Сега, когато излезе докладът на големите концерни, ще видите какъв е спадът (на контрабандата)".

Накрая министър-председателят каза, че по отношение на борбата с контрабандата вече сме изпреварили румънците. "Винаги дават пример с Румъния. Не знам в кое отношение ни превъзхождат, но виждате, че по дял на сивата икономика са зад България. Значи нещо в системата им е по-лошо от България", каза Борисов.

Балансът в бюджета е подобрен с над 2 млрд. лв. за първите пет месеца

Преди изказването на премиера финансовият министър Владислав Горанов отчете, че приходите от НАП и Агенция "Митници" са с 10.8% по-високи през тази година – общо 1.109 млрд. лева повече приход за бюджета. Номиналното увеличение на приходите от осигурителни вноски за същия период е 12.2% (119 млн. лева), като най-висок е ръстът при здравното осигуряване – 13.5%.

"За първите пет месеца на тази година балансът в бюджета е подобрен с над 2 млрд. лева, като тенденцията се запазва въпреки голямата съпротива. Битката на Граничните контролно-пропускателни пунктове е денонощна", каза още Горанов.

Държавата смята да засили автоматичния контрол по границите и да премахне човешкия фактор, за да се намали корупционния натиск. В момента на "Капитан Андреево" вече няма как да се плати в брой.

Още от Бизнес