Бойко Борисов е най-доброто предложение на политическия тезгях

Бойко Борисов е най-доброто предложение на политическия тезгях

Г-н Петров, защото подкрепихте лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за кмет на София, а не, например, кандидатът на вашия дългогодишен партньор СДС?

Откакто СДС се превърна в партия, те се отнасяха доста високомерно към нас. Специално за избора на свой кандидат за този вот СДС взе решението си без консултации с нас. Ние от своя страна решихме, че Бойко Борисов е личността на политическия пазар, която е най-близка до нашето желание да видим кмет, който да не е социалист, причисляващ се към дясното пространство и има желание да си отстоява позицията. Това беше в основата на решението на Изпълнителния комитет на партията.

Освен Борисов ние ще подкрепим още Славчо Атанасов в Пловдив и Димитър Николов в Бургас. Специално за Атанасов, той още от 2003 година е изборът на нашата партия за Пловдив. Днес (понеделник – б.р.) съобщих това и на Бойко Борисов.

Какво ще получите като политическо представителство срещу подкрепата, която оказвате?

Решението сме го взели още в началото на септември, но заради това, че не искахме тази подкрепа да се тълкува като някаква размяна за общински съветници и кметове, ние му го съобщихме едва днес. В София ние не участваме нито за общински съветници, нито за районни кметове. Смятаме, че има достатъчна палитра от варианти вдясно. РДП не ламти да вкара своите хора във властта. Нашите хора си имат достатъчно занимания, за да бъдат и общински съветници.

Бойко Борисов е обвиняван от своите конкуренти в София, че за две години не е свършил почти нищо. Каква е вашата оценка за неговия мандат?

Трябва да ви кажа, че преки наблюдения за работата на Столичната община  нямам. В общината трябва да влезе човек, който да има не само желание да свърши някаква работа, но и кураж. Ние не знаем какво точно е свършил Бойко Борисов в София, макар че ако се понапрегна, мога да ви кажа кои улици е асфактирал, че пасарелка е направил, че пусна езерото “Ариана”, въпреки че не е общинско. Но мога да ви кажа със сигурност, че са малко хората, които биха заградили “Граф Игнатиев”, където минават само мутренски автомобили и такива на МВР, и имат куража да удържат загражденията. Това е един от мотивите.

Може ли да се очаква дългосрочно партньорство между РДП и ГЕРБ?

Аз считам, че ГЕРБ е фактор в дясното пространство и има желание да отстоява неговите ценности. Ние след възстановяването си през 1990-та година не сме отхвърлили ничие партньорство с изключение на БСП. Считаме, че с фактора ГЕРБ трябва да се съобразяваме. Всички знаем, че ако не искаме да продължаваме с властта на комунистите, ще трябва да се обединят силите в дясното пространство, а факторите там станаха твърде малко.

Кои са основните десни принципи, които ГЕРБ и Бойко Борисов са изразявали и които вие споделяте?

В момента ние подкрепяме кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София. Ние нямаме политическо решение за коалиция с ГЕРБ. Считаме, че Бойко Борисов е най-доброто, което в момента се предлага на политическия тезгях. Нека да минат тези избори, да видим какво ще се случи с членството на ГЕРБ в Европейската народна партията и тогава ще видим.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?