Бойко Борисов е най-подходящият кандидат за кмет на София

Бойко Борисов е най-подходящият кандидат за кмет на София

Какви задачи си поставя ГЕРБ на изборите за Европейския парламент (ЕП) и за местните избори?

Единственото, което ни притеснява преди първия вот е, че процесът на изграждане на структурите няма да е завършил напълно. За местните избори процесът ще е завършил и структурите по места ще могат да работят на пълен капацитет. За нас е изключително важно на първия вот ние да постигнем оптималния си резултат – пет места в ЕП. Това означава около 30 процента. За постигането на тази цел ние много разчитаме на избирателя. Ние не притежаваме тази стройна, смазана, партийна машина, каквато има БСП, ние нямаме и твърдия електорат на други политически сили, но вярвам, че разочарованието на хората, очакванията към ГЕРБ и желанието за промяна на политическото статукво ще ни помогнат да мобилизираме гражданското общество да гласува.

Поради тази причина ще организираме редица кръгли маси в страна, на които ще разясняваме на хората онова, което е важно да се направи за техния регион и за страната като цяло.

В понеделник вие обявихте, че кандидати от политически формирования извън ГЕРБ ще могат да кандидатстват с ваши листи, но могат да бъдат поставени след 10 място. Това включва ли тримата депутати от ЕДП – Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова?

В събота имаме национално съвещание с всички координатори от страната. До сряда те трябва изпратят своите номинации за евродепутати. По време на събранието ще бъде дискутирана и тази тема. Сами разбирате, че ние не можем да взимаме решения, които не са обсъдени в колективния орган. ГЕРБ ще бъде със самостоятелна листа...

Тоест, трима политици няма да попаднат във вашата листа?

За тези трима политици очакванията са в тази посока. Когато започна да се говори, че те ще преминат в ГЕРБ – те не преминаха в ГЕРБ. Те имат качества, допринесли са за влизането на България в ЕС. Ние подписахме споразумение с тях, за да можем да ползваме и техния опит и да търсим възможност за партньорство със всички партии в центъра и в дясно от центъра.

По време на срещата ще бъде обсъден и вариантът, който днес (б.р. в понеделник) бе споделен от г-н Борисов, примерно до 10-то или до 7-мо или 8-мо място, което е над оптималния вариант за влизане в ЕП, да се ползва този ресурс на структури, на гласоподаватели от дясноцентристките сили. Но нищо не пречи след като беше заявено, че всички тези партии нямат и хипотетичната възможност да излъчат евродепутат, по-добре е в случая те да призоват своя гласоподавател да подкрепи една листа на ГЕРБ. Аз си мисля, че това е по-разумно, защото това ще даде един добър знак за едно бъдещо партниране. По-добре е електоратът да бъде мобилизиран да гласува в посока център-дясно, отколкото това да не случи ида се гласува за тройната коалиция.

Аз съм сигурен, че за местните избори ще се достигне до такова партниране. Целта е да има колкото се може повече кметове от партии извън тройната коалиция.

Има ли ангажимент към земеделците на Мозер, Пинчев и към ВМРО, които бяха обявени за стратегически партньори?

Със земеделците вече сме решили да организираме кръгли маси в районите, където земеделието е основен поминък. С всички формации ние ще търсим възможности за партниране, но към настоящия момент аз не виждам възможности за участие със земеделците и с ВМРО в единни листи. Такива са настроенията на хората по места и аз ги разбирам и при срещата с нашите координатори в страната. Всичко това ще бъде анализирано и след като бъде взето решение, то ще бъде официално оповестено.

Какви са в момента отношенията със СДС и ДСБ? Допускате ли сътрудничество с тях по време на избори през тази година и при какви условия? На този етап е ясно, че отношенията ви с ДСБ са обтегнати.

Според мен конфликтът с ДСБ се поражда от отношението на част от ръководството на тази партия към нашия лидер. Това е повече личностен конфликт. Що се касае до хората, които подкрепят ДСБ, аз съм сигурен, че това са изцяло дясно мислещи избиратели. Именно заради защитата на интересите на всички дясномислещи хора ние трябва да намерим формулата за партнираме, за да не допуснем в региони, където заедно можем да победим, всъщност да загубим от кандидат на БСП и ДПС. Партньорството се прави в интерес на гласоподавателя. Имаме този пример пред себе си от една Франция, където десните издигнаха Никола Саркози за президент.

От всички изявление досега се разбира, че вашите евродепутати ще се присъединят към групата на ЕНП в Европарламента Вие се нуждаете от подкрепата на СДС и ДСБ, за да бъде приет ГЕРБ в ЕНП. Как вървят преговорите в тази посока?

В тази посока не сме разговаряли още. Ние не искаме да водим разговори, защото още не сме се утвърдили като политически субект. След като минат изборите за евродепутати, тогава може да се даде начало на преговори в тази посока. Днес (б.р. в понеделник) имаше разговори между нас и германска страна, за гостуване на германски евродепутати и депутати от Бундестага в България преди изборите, което е знак за бъдещото партньорство с ЕНП и респективно на този етап с ХСС. Ще има такива контакти и с Френската народна партия.

Каква е оценката на ГЕРБ за управлението на СДС начело с Иван Костов?

Кабинетът на СДС изигра основна водеща роля за това България на 1 януари 2007 година да стане пълноправен член на ЕС. Точно това бе и призивът на нашия лидер към другите десни лидери – самите те да дадат оценка за резултатите и грешките на синьото управление, защото само така могат да бъдат избегнати последващи такива грешки в едно бъдещо управление. Това е възможно, когато не е направена рекапитулацията, когато не са извлечени изводи. Ако това не е направено, човек не би могъл да формулира и да начертае своята бъдеща стратегия.

Според много от десните това е най-добрия кабинет, който България е имала до сега?

Резултатите през 2001 г. не дадоха тази оценка. Ако тогава имаше друг резултат, тогава можеше да се говори за нещо подобно. Много неща се случиха, които гласоподавателят не ги одобри – създаването на възможността за евентуални корупционни практики, които не престанаха и в следващия кабинет, не престават и в сегашния кабинет. Това са нещата, които най-много отблъскват хората и водят до неглижиране на бъдещи избори. През 1997 г. като един десен гласоподавател аз мислех, че България през следващите 25 години ще има само сини правителства. За съжаление обаче след втората година аз започнах да ставам повече песимист.

Възможно ли е партньорство с НДСВ за изборите? Ако г-н Сакскобургготски поиска от г-н Борисов тази “услуга”, лидерът на ГЕРБ ще може ли да откаже?

За изборите за евродепутати ние подкрепа от НДСВ не можем да получим. Те вече заявиха своята твърда позиция, че ще си имат своята листа и тяхната цел е да вкарат един евродепутат. С оглед и участието им в тройната коалиция не би било морално да търсим тяхната подкрепа.

Много ви е омекотена позиция за всяка една от партиите в тройната коалиция по отделно. Забелязва се, че като цяло тройната коалиция я възприемате като политически противник, но не и партиите вътре по отделно? Сякаш остава един луфт за възможни бъдещи партньорства някъде там във времето?

Не. Дори аз мога да се върна месеци назад преди президентските избори, когато ГЕРБ като сдружение изрази най-острата оценка за управлението на тройната коалиция и оценка за президента и за партиите по отделно. Така че, ако ми покажете една по-остра оценка от някоя партия в център – дясното пространството, аз бих могъл да се съглася с вас. Но от това, което ние сме изразили като позиция, по никакъв начин не бих могъл да се съглася. Освен това най-силната партия в тройната коалиция - БСП - в момента назовава като най-големи свои противници ГЕРБ и “Атака”. Освен това след всичко, което направи кметът Борисов в общинските дружества, възникна и доста вече експонирания конфликт между него и министър на БСП в това правителство. Това са достатъчни доказателства , че тази теза е невярна.

Кои според ГЕРБ са най-важните неща, които България трябва да направи в първите години от членството в ЕС?

Трябва ясно да определим своите приоритети и да се въведат ясни и прозрачни процедури. Виждаме колко са пропуснали последните две правителства по отношение на информационна стратегия около членство. Достатъчен е примерът с Натура 2000. Това е сериозен проблем, за който трябваше да се заговори преди години. Трябваше на местно ниво да се проведе разяснителна кампания, но това не се направи. Това трябва да служи за пример на всяка партия, която трябва да се предпази от кабинетното задкулисно решаване на проблемите. На дневен ред са проблемите със здравната и съдебната реформа, корупцията. Много важно е и образованието, което трябва да е водещ акцент на всички политически сили. Нашият екип работи много усилено и по формулирането на данъчната политика на страната.

Ще бъде ли издигнат Бойко Борисов за нов кметски мандат?

Към настоящия момент аз не виждам по-подходящ кандидат за кмет на София от която и да е била политическа партия. Това е един човек, който в рамките на преполовен мандат встъпи в длъжност без никаква подкрепа от общинските съветници. Без хора зад гърба си той направи изключително много – имаме градоустройствен план, има стратегии за спорта и туризма, има концепция за изграждане на система за услужване на едно гише, бяха осветени много архитектурни паметници и храмове, започна цялостно преасфалтиране и възстановяване на детските градинки. Единственият проблем, който остана, е кризата с боклука. Това обаче е наслагван с годините проблем за решаването на който са нужни усилията на всички институции. Без тази подкрепа не може да направи нищо.

Не се ли притеснявате от раждането на понятието “модела “Борисов” в отрицателен смисъл предвид многото негативи, които носи управление на един град с доста проблеми като София?

От всичко, което изредих до този момент, мисля, че няма опасност да се достигне до подобни асоциации.

Прави впечатление, че всички хора в партията наричат г-н Борисов “генерала”, а това не звучи особено демократично. Каква е символиката, която се крие зад това обръщение?

При мен това е наслагвано с годините в МВР. Иначе като цяло по места той е станал популярен като генерал Бойко Борисов от медиите. Ако се върнем назад, в почти всяка публикация обръщението е било “генерала” и оттам това автоматично се пренася, но повярвайте, това няма такъв смисъл, какъвто вие влагате във въпроса.

Споделяне

Още от България