Бойко Борисов е новият кмет на София

Бойко Борисов е новият кмет на София

Бившият главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов е новият кмет на София. Според прогнозните данни на различни социологически агенции, той печели с близо 68% от гласовете срещу кандидата на левицата Татяна Дончева, която взема около 31 процента.

Избирателната активност на балотажа в София е била 30, 41 на сто – по-ниска от тази на първия тур (32,76%), което се случва за пръв път.

Според социолози в столицата се е повторил вота “всички срещу БСП”.

Според изнесени данни от ББСС “Галъп” мнозинството от десните избиратели, гласували на балотажа, са подкрепили Бойко Борисов. Едва 6% от гласувалите за кандидата на ДСБ, който имаше най-висок резултат от десните представители, са отишли до урните на втория тур. Едва половината от тези, които са подкрепили кандидата на СДС Минко Герджиков, са гласували на втория тур.

Над половината, гласували за кандидата на НДСВ Милен Велчев, сега са подкрепили Борисов.

В събота своя вот дадоха и Милен Велчев, и Минко Герджиков, чиито политически сили призоваха на балотажа да се гласува за генерала. Светослав Гаврийски не отиде да гласува.

От подалите вота си на балотажа симпатизанти на политически партии, 91,8 от НДСВ, 91,6% от ОДС, 58% от ДПС, 89% от БНС, 83, 8% от ДСБ и 17,5% от БСП са подкрепили Бойко Борисов.

Татяна Дончева е подкрепена от 82,5% от избирателите на левицата.

Според данните на ББСС“Галъп” от гласувалите хора с висше образование, за независимия кандидат Бойко Борисов са дали гласа си 63%, за Татяна Дончева - 37%. От завършилите средно образование 73,7 % са гласували за Борисов.

Борисов има превъзходство с резултат на 60% от всички възрастови групи, с изключение на хората над 60 година, където Дончева има минимален превес, взимайки 52,6 % срещу 47,4 % за Борисов.

Кънчо Стойчев от ББСС Галъп заяви, че все още не могат да се правят генерални изводи за катастрофа на партийното начало на тези избори.

Той цитира проучвания, според които на балотажа са гласували 16-17% от хората, които не са гласували на първия, същият процент столичани гласували, на първия тур, не са отишли до урните за втория.

Социологът от Афис Юри Асланов заяви, че “кметският вот, при това частичен, се различава до голяма степен от партийния”.

“Има разлики при гласуването за кмет и за партии и тези разлики датират от 1999 г., когато започна да се забелязва тази тенденция. Трябва да се има предвид, че вотът е изцяло мажоритарен”, каза Асланов.

Според социолога от ББСС “Галъп” Андрей Райчев резултатът показва катастрофа на биполярния модел в столицата, а не на партийното начало. Той подчерта, че с този успех Бойко Борисов се е утвърдил като политически фактор в България.

“Не може да се говори за катастрофа на партийното начало, защото в останалите градове спечелиха кандидати, подкрепени от партии” каза Райчев.

Смята се, че кметът е четвъртият политически пост в държавата след този на премиера, президента и председателя на парламента.

Очаква се той да положи клетва в четвъртък, като това ще е извънредна точка от дневния ред на Столичния общински съвет (СОС), обясни в събота председателят на СОС Владимир Кисьов.

Макар че по време на кампанията той призоваваше гражданите да му дадат гласа си, за да зашлеви “шамар на политическата класа”, за втория тур на изборите получи политическа подкрепа от първо от НДСВ, през чийто мандат заемаше ръководния пост в МВР, а след това от СДС, ССД, Гергьовден, ВМРО и други партии и организации.

Самият Борисов демонстрира най- голяма благосклонност към националистите от Атака, чието влизане в парламента по-рано тази година предизвика тревога сред партньорите на България в НАТО и ЕС.

Столичната общественост явно не чу плахите опити на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев да обясни, че като бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов носи част от отговорността за състоянието на организираната престъпност и критиките, които понасяме от ЕС.

След първия тур Татяна Дончева призива столичани и по-специално десните сили, които не излъчиха кандидат за балотажа, да подкрепят нея, защото Бойко Борисов е свързан със статуквото, с бившия шеф на СОС Антоан Николов и със силови структури.

Споделяне
Кметски избори 2005
Кметски избори
Листи по области
Резултати за 2003 г.

Още от Кметски избори 2005